Рођење Твоје Богородице Дјево радост најави целој васељени

21. септембар 2023.

У четвртак 21. септембра 2023. године, у заветном Спомен-храму Светог Саве на Врачару, светом Литургијом началствовао је јереј Бранислав Кличковић, а саслуживали су протојереји: Драган Шовљански, Предраг Продић и Иван Штрбачки као и ћакон Синиша Дувњак из Епархије источноамеричке.

Рођење Пресвете Богородице јесте почетак рођења једине истинске и бесмртне Радости у овоме свету, како и појемо у празничном тропару: „Рођење Твоје, Богородице Дјево, радост најави целој васељени…ˮ
Пресвета Дјева Марија родила се од старих и бездетних родитеља, Јоакима и Ане. Отац Јоаким беше из племена Давидова, а мајка Ана из племена Аронова. И тако Марија беше по оцу из царског рода, а по мајци из рода свештеничког. Св. праведни Јоаким и Ана, због бездетности, у скрушености својој мољаху се Богу с плачем да обрадује старост њихову даровањем једнога чеда, као што је некад обрадовао старца Авраама и старицу Сару даровавши им сина Исака. И човекољубиви Господ обрадова их радошћу која је превазилазила далеко сва њихова очекивања и све најлепше снове, јер им дарова не само ћерку, но и Богомајку – родитељку Живота.

Молитвено учешће у светом евхаристијском сабрању узео је и многобројни верни народ, а лепоти богослужења допринело је појање Појаца Храма Светог Саве.

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени