Српско пјевачко друштво “Јединство” из Бања Луке пред београдском публиком

24. фебруар 2024.

Српско пјевачко друштво “Јединство” из Бања Луке, торжественим концертим је очарало многобројну београдску публику оставивши је под утиском у Крипти Храма Светог Саве на Врачару. Концерту који је одржан 24. фебруара 2024. године присуствовао је Његово Преосвештенство Владика ремезијански г. Стефан, викарни Епископ Патријарха српског, братство светосавског Храма, родитељи и деца чланова гостујућег хора као и многобројна публика.

Хором је дириговао Немања Савић док су солисти били протођакон Радојица Жагран – тенор и протонамесник Зоран Пајкановић – бас.

По завршетку концерта Владика Стефан обратио се речима да у тешкој свеноћној борби између Јакова и анђела, анђео каже Јакову да га пусти, а Јаков му одговара да ће га пустити ако га благослови. Тако ћемо и ми њих пустити када нас сутра благослове и када се помолимо на светој Литургији заједно са нашим Патријархом Порфиријем и Владиком Алексејем” рекао је Владика Стефан.

О Х О Р У

Српско пјевачко друштво “Јединство” Бања Лука – једно је од најстаријих друштава у Републици Српској. Основано је 1893. године и деловало је са прекидом за време Првог светског рата па све до 1941. године када му је забрањен рад. Друштво је имало веома значајну улогу у очувању народне традиције, духовног, културног и националног идентитета српског народа Бања Луке и Крајине. На иницијативу протојереја ставрофора Ратка Радујковића и мр Немање Савића, 1992. године обновљен је рад овог Друштва, чији се мјешовити хор убрзо сврстао у ред најбољих хорова Републике Српске и Савезне Републике Југославије.

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени