Шта да чиним да би задобио живот вечни – Недеља 34. по Духовима

28. јануар 2024.

У Недеља 34. по Духовима 28. јануара 2024. године у заветном спомен-храму Светог Саве на Врачару, Његово Преосвештенство Епископ ремезијански г. Стефан, викар Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, служио је свету Литургију.

Владики Стефану саслуживало је братство светосавског Храма.

После прочитаног Еванђеља отац Драган обратио се рекавши:

“Да ли је материјално богатство услов за наш срећан живот овде на земљи? Управо данашња прича доноси поуку да не ретко прихватамо да од љубави будемо богати. Из приче видимо једнога човека који пита Господа шта је то што треба да ради, да би задобио царство Божије. Видимо да је младић испуњавао све Божије заповести али није могао да прихвати Христов савет јер је био богат. И зато Господ каже да је тешко богатоме ући у царство Божије, а апостоли Га онда питају ко се може спасти. А Христос одговара: “Оно што је Богу немогуће, људима је могуће”. Видимо да је и овај човек био дете закона и није могао постати дете благодати Божије, а ми смо управо деца благодати Божије и треба да тежимо ка томе, да благодаримо Богу и да се молимо да задобијемо живот вечни. Овај човек повучен жељом тела за што већим богатством трудећи се да прикупи што више материјалних добара, а не размишљајући о души својој и њеној храни, није могао послушати Христове речи, али ми можемо. Ова еванђељска прича је као прича о птици која жели да полети али је везана једном ногом за камен, и овај човек који је богат и није могао да полети к Господу био је везан за материјално богатство. Христос треба да буде узор и правило да би знали како да правилно тежимо ка царству небеском”. – истакао је отац Драган у својој беседи.

Молитвено учешће у светом евхаристијском сабрању узео је и многобројни верни народ, а лепоти свете Литургије допринело је појање Појаца Храма Светог Саве.

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени