Страдањима Твојим клањамо се Христе!

15. април 2023.

На Вилики Петак 14. априла, Његова Светост Патријарх српски  г. Порфирије, у присуству Његовог Преосвештенства Епископа ремезијанског г. Стефана, началствовао је вечерњом службом у Храму Светог Саве. Његовој Светости саслуживало је свештено братство Храма. На крају вечерње службе Патријарх је литијски са свештенством, уз појање стихире “Тебе одјејушчагосја свјетом јако ризоју”, изнео  Плаштаницу на средину храма, где је унапред био припремљен посебно украшен цвећем Христив гроб. Целивавши је најпре Патријарх и свештеници, прилазио је у миру и многобројни благочестиви народ да целива, док су појци храма појали плач Мајке Божије, а богослови у стихарима са рипидама и свећама стражили поред гроба.

На дан када се сећамо страшних и спасоносних Страдања Господа Исуса Христа, која је добровољно примио ради опроштаја наших грехова, сабрао је вернике у Храм и учинио да се свако од нас покаје и затражи опроштај од Господа Исуса Христа као разбојник који је био распет поред Њега.

Његова Светост је у 20 часова началствовао и јутрењем Велике Суботе са Статијама (опелом Христовим) у спомен Христовог погребења и Његовог силаска у ад, уз саслужење братства Храма и појање Српског византијског хора Мојсије Петровић. Статије су богослужбене песме у којима је опевана жалост и патња Пресвете Богородице због распећа и смрти њеног сина Господа Исуса Христа, али које најављују Његово славно васкрсење.

На крају службе, свештеници су понели Јеванђеље, Крст и Плаштаницу, на челу са Патријархом и верним народом кренули у опход око Храма. При уласку у припрату сви су прошли испод Плаштанице,коју су држали свештеници, а потом је Патријарх прочитао са гроба Јеванђеље.

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени