Света Тајна Јелеосвећења на празник Светог Нектарија егинског

23. новембар 2022.

На празник великог божијег угодника и чудотворца Светог Нектарија егинског у уторак, 22. новембра у вечерњим часовима, служена је Света Тајна Јелеосвећења у Спомен Храму Светог Саве на Врачару.

У присуству многобројног верног народа свету тајну служили су братство светосавског Храма: протојереји-ставрофори Стојадин Павловић и Радивој Панић; протојереји Ненад Јовановић, Драган Шовљански, Предраг Продић и Иван Штрбачки; јереји Бранислав Кличковић, Далибор Стојадиновић као и протођакон Младен Ковачевић.

Сви присутни су помазивани освештаним јелејем од свештеника, а свако је добио и упаковано освештано уље и брашно које ће употребити код куће. У својој беседи на крају службе, прота Иван Штрбачки је најпре подсетио верни народ да није само уље и вино по себи исцељујуће, већ молитва коју приносимо Богу за исцељење нас и наших ближњих. “Нашим молитвеним учешћем у овој Светој Тајни изражавамо своју веру да ће нас Господ исцелити али и да ће нам опростити грехе. Због тога ову Свету Тајну Јелеосвећења можемо посматрати као молитвени увод у Божићни пост и припрему за приступање Светој Чаши у Тајни над Тајнама, Светој Евхаристији.”- истакао је прота Иван.

У Светој Тајни Јелеосвећења, Дух Свети силази у помоћ када се живот човечији нађе у великој невољи и опасности од болести и немоћи. Окрепљује, снажи и лечи болесника. Циљ ове Свете Тајне је опраштање грехова и повратак здравља оболелог. Вршење ове Свете Тајне пренесено је на епископе и свештенике заповешћу апостола. Свети апостол Јаков пише сасвим јасно: ,,Болује ли ко међу вама, нека дозове старешине црквене, те нека читају молитву над њим и нека га помажу уљем у име Господње. И молитва вере помоћи ће болеснику, и подигнуће га Господ, и ако је грех учинио опростиће му се” (Јaк. 5, 14-15).

Фото: Лука Стојановић

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени