Света Тајна Јелеосвећења у Спомен Храму Светог Саве на Врачару

20. април 2022.

На Велику Среду  20. априла 2022. године, у вечерњим часовима служена је Света Тајна Јелеосвећења у Спомен Храму Светог Саве на Врачару, као и годинама уназад.

У присуству многобројног верног народа Свету Тајну, са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија служио је Његово Преосвештенство Епископ ремезијански г. Стефан.

Преосвећеном Епископу саслуживало је братство Светосавског Храма: протојереј-ставрофор Стојадин Павловић, протојереји Ненад Јовановић, Драган Шовљански, Иван Штрбачки, јереји Бранислав Кличковић, Далибор Стојадиновић, као и протођакони Младен Ковачевић и Радомир Врућинић.

Сви присутни су помазивани седам пута освештаним јелејем од стране свештенослужитеља, после сваког прочитаног зачала Еванђеља, док је верном народу подељено освештано уље и брашно које ће употребљавати код куће.

Фото: Лука Стојановић

У Светој Тајни Јелеосвећења, Дух Свети силази у помоћ када се живот човечији нађе у великој невољи и опасности од болести и немоћи. Окрепљује, снажи и лечи болесника. Циљ ове Свете Тајне је опраштање грехова и повратак здравља оболелог. ,,Потом га нађе Исус у храму и рече му: Ето постао си здрав, више не греши, да ти се што горе не догоди”.(Јн. 5, 14). Ова Света Тајна је установљена и у живот Цркве уведена од стране Светих апостола. ,,И демоне изгоњаху и помазиваху уљем многе болеснике, и исцељиваху” (Мк. 6, 13). Света Тајна Јелеосвећења састоји се из молитава свештеника и помазивања болесника освећеним уљем, кроз које делује Божја благодат за оздрављење болесника, a болест овде подразумева обољење душе или тела. Божја благодат у овој Светој Тајни лечи тело од његове немоћи и чисти душу од њених грехова.

Ова Света Тајна се врши у Цркви од Христовог времена. По заповести Христовој апостоли су ишли да проповедају Јеванђеље и међу другим људима и ,,помазивали јелејем многе болеснике и лечили их” (Мк. 6, 13). Вршење ове Свете Тајне пренесено је на епископе и свештенике заповешћу апостола. Свети апостол Јаков пише сасвим јасно: ,,Болује ли ко међу вама, нека дозове старешине црквене, те нека читају молитву над њим и нека га помажу уљем у име Господње. И молитва вере помоћи ће болеснику, и подигнуће га Господ, и ако је грех учинио опростиће му се” (Јaк. 5, 14-15).

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени