Свети Симеон Мироточиви и Недеља праштања литургијски прослављена у Храму Светог Саве

26. фебруара 2023.

На празник Преподобног Симеона Мироточивог, 26. фебруара 2023. године, Његово Преосвештенство Епископ новобрдски г. Иларион, викар Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, предстојао је на Светом Евхаристијском Сабрању у заветном спомен-храму Светог Саве на Врачару.

Епископу Илариону саслуживали су: протојереј ставрофор Радивој Панић, протојереј Иван Штрбачки, јереј Бранислав Кличковић, протођакон Младен Ковачевић, као и ђакон Стеван Јовановић, у молитвеном присуству верног народа Божијег.

У архипастирској беседи, Преосвећени Епископ је рекао да је тема овог дана, али и живота нашег хришћанског – праштање и опраштање. Морамо да опростимо свима, да би нама Бог опростио. Заправо, ово изгледа да самим тим опроштајем који ми чинимо ми сами дајемо могућност Богу да нас својом благодаћу милује, а не да нам суди. Јер Бог коме нема промене, ни сенке, ни измене, за кога кажемо да је љубав, заправо не суди, него ми сами себи судимо. Јер, онако како ми опраштамо другима, заправо тако и нама Бог опрашта.
Данас треба да се молимо нашим оцима Симеону и Сави, да закриле наш народ у тешка, сложена, комплексна и смутна времена да би увек постојећа блага, светлост Божија засијала и сијала све славније у нашим црквама и нашем народу, да би нас блажила. Уз молитву Препдобном Симеону и Светоме Сави ми треба да свакога дана правимо избор који су они направили. Да направимо избор који је Сава, односно принц Растко направио када је отишао из царства земаљског, на Гору Атонску, на гору откровења. Такође, да направимо избор који је направио Свети Симеон, односно Стефан Немања, када је на Сабору у Расу све оставио, све оно компликовано, сложено да би се окренуо ка једноставности Божијој – рекао је Владика Иларион.

Тај избор савински, симеоновски стоји пред сваким од нас, тај избор светолазаревски, косовски је свакога дана пред свима нама. Свакога дана смо у могућности да изаберемо Царство Небеско, да се дамо тамо где не пропада наше благо, него где се само умножава. Свакоме од нас то је могуће овога тренутка и овога часа само ако то желимо. Морате сви да будете свесни колико је велика одговорност свакога од нас понаособ. Цео овај свет ми градимо јер нам је Господ дао да се о њему старамо нашим изборима, нагласио је Преосвећени Владика.

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени