Теби говорим устани!

22. октобра 2023.

Његово Преосвештенство Епископ ремезијански г. Стефан, викар Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, у недељу 19. по Духовима 8. октобра 2023. године, у заветном Спомен-храму Светог Саве на Врачару, началствовао је светом Литургијом. Владики Стефану саслуживали су: умировљени протојереј-ставрофор Стојадин Павловић и Радивој Панић, протојереји: Дражен Тупањанин из Епархије Захумско-херцеговачке и приморске, Ђорђе Остојић из Епархије славонске , Ненад Јовановић, Драган Шовљански и Предраг Продић као и протођакон Радомир Врућинић, ректор београдске Богословије и ћакон Синиша Дувњак из Епархије источноамеричке.

Прислуживали су чтечеви Милош Шарић и Милош Стаменковић.

По благослову Владике верном народу беседом се обратио прота Стојадин и рекао:
“Наравно да је сваком човеку сваки покојник драг и из искуства парохијског чуо сам да деца за родитеље кажу да њихов родитељ никад није мртав. У 11. и 12. члану Символа вере пише: “Чекам васкрсење мртвих”. Управо Символ вере нас уводи у најсветији део Литургије. Печат нашем веровању у живот вечни дао је Господ својим васкрсењем али и васкрсењем других. Протођакон је данас прочитао одељак где Христос подиже сина јединца од мајке која је удовица. Жена је туговала јер није имала наду. Туговала је јер није очекивала да ће Христос рећи: “Момче теби говорим, устани”. Овде је Христос вратио сина мајци, али не само својој биолошкој већ и мајци Цркви. То значи управо подизање свих нас из мртвих. Ми имамо често потребу да се обраћамо лекарима око телесног здравља, а подједнако важно јесте да бринемо и душама својим. А вас молим да користите привилегију овога светога Храма и да позивате људе кад год можете и где год можете, макар дошли као екскурзија. Молим вас да водите бригу да наше душе васкрсавају свакодневно. И нека би Христос свакоме од нас рекао: “Момче, девојко, сестро, сине, жено, теби говорим устани”. – рекао је прота Стојадин.

Молитвено учешће у светом евхаристијском сабрању узео је и многобројни верни народ, а лепоти богослужења допринело је појање Појаца Храма Светог Саве.

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени