Томина недеља – Патријарх служио у Храму Светог Саве

23. април 2023.

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије началствовао је на светом евхаристијском сабрању у недељу 23. априла 2023. године у заветном Спомен-храму Светог Саве на Врачару, у недељу Антипасхе – на мали Васкрс.

Патријарху Порфирију саслуживао је Његово Преосвештенство Епископ ремезијански г. Стефан; као и братство Светосавског Храма: протојереји Драган Шовљански и Иван Штрбачки; јереји Бранислав Кличковић и Далибор Стојадиновић, као и Немања Благојевић из далматинске Епархије; протођакони др Драган Радић и Радомир Врућинић.

Прислуживали су чтечеви Владимир и Андреј Јелић, Павле Јовановић, Милош Шарић и Милош Стаменковић.

Молитвено учешће у Светом евхаристијском сабрању узео је и многобројни верни народ, уз појање хора Храма Светог Саве, појаца Храма Светог Саве и матуранти Богословије Света Три Јерарха из манастира Крке.

На крају Литургије Његова Светост је у својој беседи истакао:
“Ми верујемо у Васкрслог Господа и то није тек обично уверење већ реалност.Наша вера није неутрална, она је жива, динамична и на тој вери у васкрсење, заснива се наш живот, а Символ вере почиње управо том речју “ВЕРУЈЕМ”.
Ми верујемо у Његово распеће, страдање и васкрсење, као и у Духа Светога и Цркву Свету. У последњем стиху имамо реч чекам – и ту наша вера прелази у општење, нешто у шта знамо и у шта смо сигурни. А данашње Еванђеље управо у томе говори, да опипамо Бога и да Га видимо лицем к лицу. Господ саветује апостола Тому да његов приступ није исправан. Јер ако желимо да видимо – примимо Христа и Његов мир, једино ћемо примити вером и очима душе, а не материјалистички” – истакао је Патријарх у својој беседи.

ОБАВЕШТЕЊЕ:
Одлуком Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве, ОПШТИ ПАРАСТОС за побијене у Јасеновцу и осталим логорима и стратиштима у Другом светсом рату, вршиће се у свим храмовима на Побусани понедељак 24. априла.
У малој цркви Светог Саве парастос ћемо обавити после Свете Литургије која почиње у 7.30 часова.

ХРИСТОС ВАСКРСЕ!
ВАИСТИНУ ВАСКРСЕ!

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени