Трећи дан Божића у Храму Светог Саве – Свети архиђакон Стефан

9. јануар 2023.


Трећег дана Божића на празник Светог првомученика и архиђакона Стефана, 9. јануара 2023. године, Његово Преосвештенство Епископ ремезијански г. Стефан, викар Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија служио је Свету архијерејску Литургију у заветном Спомен-храму Светог Саве на Врачару.

„Јуче је дан био посвећен другом дану Рођењу и Мајци Његовој, данас је трећи дан Рођења Христовог и посвећен је Светом архиђакону Стефану, ономе младићу који је у ревности и љубави био спреман да страда за Христа и зато је први страдао и показао да страдање за Христа не значи завршетак овог привременог кратког живота, него значи живот вечни. Будимо спремни да дамо своје срце и душу за Христа, а Христа ни за шта“, истакао је Владика Стефан у литургијској беседи.

Објашњавајући најрадоснији поздрав – Христос се роди, Преосвећени Епископ Стефан је рекао да овај поздрав морамо разумевати јер је Христово Рођење свето рођење и рођење за вечност. Овим Рођењем, одрастањем на земљи самога Бога, Богочовека Христа и нама је живот вечни дат овде већ на земљи и ми га на Литургији једино правилно и осећамо. Свети архиђакон Стефан је младић који је у ревности и љубави био спреман да страда за Христа и зато је први страдао и показао да страдање за Христа не значи завршетак овог привременог кратког живота, него значи живот вечни. Будимо спремни да дамо своје срце и душу за Христа, а Христа ни за шта.

Преосвећеном Владици Стефану саслуживали су протојереј-ставрофор Стојадин Павловић, протојереји: Драган Шовљански, Предраг Продић, јереј Бранислав Кличковић, протођакони: Младен Ковачевић, Драган Радић, Радомир Врућинић, ђакони: Синиша Дувњак и Николај Вуковић.

Лепоти свете Литургије допринело је појање појаца са Православног богословског факултета у Београду као и присуство благочестивог народа Божијег који се причестио у великом броју.

Фото: Лука Стојановић

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени