ТРИ СВЕТИЛА ЦРКВЕ ХРИСТОВЕ ПРОСЛАВЉЕНА ЛИТУРГИЈСКИ

12. фебруар 2024.

Данас, 12. фебруара 2024. године када наша Света Црква молитвено прославља Света Три Јерарха: Василија Великог, Григорија Богослова и Јована Златоустог служена је света Литургија у заветном спомен-храму Светог Саве на Врачару на којој је началствовао протојереј Драган Шовљански, уз саслужење високопреподобног архимандрита Данила Љуботиње из Митрополије загребачко-љубљанске и братства светосавског Храма, а уз појање Појаца Храма Светог Саве.

С В Е Т А Т Р И Ј Е Р А Р Х А

Овај заједнички празник установљен је у XI веку за време цара Алексија Комнена. Једном наста однекуда распра у народу око тога, ко је од ове тројице највећи. Једни уздизаху Василија због његове чистоте и храбрости; други уздизаху Григорија због његове недостижне дубине и висине ума у богословљу; трећи уздизаху Златоуста због његове чудесне красноречивости и јасноће излагања вере. И тако, једни се назваше василијани, други григоријани, а трећи јованити.

Но промислом Божјим овај спор би решен на корист цркве и на још већу славу тројице светитеља. Епископ евхаитски Јован (14. јуна) имаде једну визију у сну, наиме: најпре му се јавише сваки од ова три светитеља посебно у великој слави и неисказаној красоти, а потом сва три заједно. Тада му рекоше: “_Ми смо једно у Бога, као што видиш, и ништа нема у нама противречно… нити има међу нама првог ни другог_”. Још посаветоваше светитељи Епископа Јована да им он напише једну заједничку службу и да им се одреди један заједнички дан празника. Поводом овога дивног виђења спор се реши на тај начин што се одреди 30. јан. као заједнички празник за сва три ова јерарха. Овај празник грчки народ сматра не само црквеним него и својим највећим националним и школским празником.

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени