У Спомен-храму Светог Саве архијерејска Литургија и рукоположење на празник Цвети

28. април 2024.

Шесте недеље Великог поста, празник Цвети, (Улазак Господа Исуса Христа у Jерусалим) прослављен је литургијским сабрањем и рукоположењем.

Његово Преосвештенство Епископ шабачки г. Јеротеј, служио је данас свету Литургију уз саслужење настојатеља Храма Светог Саве Епископа ремезијанског г. Стефана, викара Његове Светости, свештенства из Архипископијâ београдско-карловачке и атинске, eпархијa сремске, шабачке и ваљевске као и братства светосавског Храма, а у присутву верног народа.

После прочитаног Еванђеља, Владика Јеротеј обратио се сабраном верном народу рекавши:

“Благословен Онај који долази у име Господње, клицали су на данашњи дан Јевреји када је Господ улазио у Јерусалим. Исти Јевреји који су хтели да убију Исуса. Међутим када су чули да је Христос васкрсао Лазара који је четири дана био у гробу, радост је обузела свет јер се никада није чуло да неко васкрсне неког и то после четири дана. Радост је обузела све, како људе тако и децу. Читав свет је изашао пред Христа, међутим ова поворка није била обична као када су се војници враћали из ратова. Већ је ово била поворка на којој Христос долази на магарету натоварен, да покаже да је дошао да служи другима. Народ је тада махао гранчицама од палме и клицао. Зато данас треба да се радујемо, да уживамо у данашњем дану, јер је наша Црква препознала овај догађај и данас је дозвољено да се једе риба и пије вино. Као што је Христос васкрсао Лазара Четвородневног, васкрснуће и нас све у последњи дан и сви ће клицати Осана на висинама, благословен Онај који долази у име Господње.” – рекао је Владика Јеротеј у својој беседи.

У току свете Литургије Његово Преосвештенство Епископ ремезијански г. Стефан је по благослову Патријарха Порфирија, клирика Архиепископије београдско-карловачке, ипођакона Василија Бурсаћа рукоположио у чин ђакона.

Лепоти богослужења допринели су Хор Храма Светог Саве којим је дириговала др Катарина Станковић, појци теолози, рипидоносци и верни народ.

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени