Владика Методије представио Књигу “Писма – Шмеман Флоровски 1947-1955”

25. октобар 2023.

Вечерас 25. октобра 2023. године, у време трајања 66. Међународног београдског сајма књига, у критпи Храма Светог Саве Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Методије, одржао је промоцију књиге “Писма – Шмеман Флоровски 1947-1955” и осталих издања издавачке куће Епархије будимљанско-никшићке “Свевиђе”.

Поред Владике Методија о књизи су говорили професори Православног богословског факултета Универзитета у Београду др Богољуб Шијаковић и др Растко Јовић, а модератор програма је био главни и одговорни уредник издања протојереј–ставрофор Слободан Бобан Јокић, који је уједно и отворио ово прелепо вече.

О КЊИЗИ

Путеви православног богословља у XX веку нераскидиво су везани за имена протојереја Георгија Васиљевича Флоровског (1893-1979) и протојереја Александра Дмитријевича Шмемана (1921-1983). Флоровски je, пре свега, био познат као родоначелник неопатристичког правца у православном богословљу, док се за Шмемана везује литургијско обнављање православног црквеног живота у САД и
другим земљама. Ова књига отвара нову страницу њихове стваралачке биографије у периоду од 1947. до 1955. године, када су им се путеви укрстили.
Из преписке сазнајемо важне детаље о животу Шмеманове породице у Француској и раду на Свето-Сергијевском православном богословском институту о условима пресељења Флоровског, а затим и Шмемана у САД и о обнављању Свето-Владимирске православне духовне семинарије у Њујорку у послератној деценији.

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени