ВЛАДИКА СТЕФАН У ДРУГУ НЕДЕЉУ ЧАСНОГ ПОСТА СЛУЖИО НА ВРАЧАРУ

31. март 2024.

У недељу 31. марта 2024. године у заветном спомен-храму Светог Саве на Врачару, Његово Преосвештенство Епископ ремезијански г. Стефан, викар Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, служио је свету Литургију. Владики Стефану саслуживало је братство светосавског Храма.

На одломак из светог Еванђеља који је данас читан на светој Литургији, беседио је свештеник Иван рекавши:
“Доласком својим на земљу, Господ је донео људима благодат, донео је себе и даровао нам се, а од нас тражи само да верујемо у Њега. Увек је питао да ли верујемо да Он то може да учини. Управо данашње Свето Еванђеље говори о одузетом човеку којег је Господ исцелио јер је имао веру. Господ га пушта да иде дому своме, а народ се питао ко је овај што опрашта грехе и што чини чуда.
Сада смо у другој недељи поста, пут који се наставља траје још пет недеља, а пост који постимо је наша битка коју ми водимо против духова злобе. Сваки грех који учинимо је мали или већи или највећи наш непријатељ. Потрудимо се да размишљамо и прегледамо своју душу и живот и да исправимо то светом тајном исповести.” – истакао је отац Иван у својој беседи.

Лепоти богослужења допринели су Хор Храма Светог Саве којим је дириговала др Катарина Станковић, појци теолози, рипидоносци и верни народ.

По завршетку Литургије Владика Стефан се обратио верном народу рекавши да му је драго кад види пуну Цркву људи који су остали и после причешћа. Истакао је да треба да се трудимо да до Васкрса приведемо наше најближе, родитеље, пријатеље, браћу и сестре и да сви заједно дочекамо Пасху и да се заједно помолимо да нам Господ благослови лето које је пред нама и годину.

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени