Воздвижење часног Крста – Крстовдан

27. септембар 2023.

На празник Воздвижење часног Крста – Крстовдан у заветном Спомен-храму Светог Саве на Врачару, началствовао је светом Литургијом протојереј Предраг Продић, а саслуживали су братство светосавског Храма: протојереј-ставрофор Радивој Панић, протојереји: Ненад Јовановић, Драган Шовљански и Иван Штрбачки, као и протођакон Младен Ковачевић.

Верном народу после прочитаног Еванђеља обратио се отац Предраг рекавши:

“Ако је крст знак распознавања и легитимација православних хришћана – а друкчије не може бити, – онда морамно да признамо, да се број православаца код нас осетно смањио. Није реч о одраслима, него нарочито о деци, јер многа деца православних родитеља не умеју да се прекрсте. Деци се данас посвећује велика брига и нарочито старање у погледу исхране, одевања, забаве, игре. Створени су услови да се деца школовањем и разним занатима оспособе за живот. Све је то добро и ми треба да се радујемо, што су деца данас здравија и знају више него ми, кад смо били деца.

Али родитељи треба озбиљно да се суоче са још једним проблемом, кад су у питању њихова деца. Тај проблем је верско васпитање деце. Довођење деце на Литургију, на благодарење Господу. Интернет и игрице на компјутеру су их залудели и не виде даље од екрана.Руке су им хладне, јер им је у рукама само миш и тастатура. Од те хладноће екрана и душа им захладни. Одвукао је компјутер и мобилни телефон од Бога, и децу и родитеље. Заборавили су да је због њих неко страдао, био распет на Крсту, али и васкрсао.  Овде у цркви је  присутан Бог, присутна је Његова благодат која загрева сваку душу хришћанску, а ми треба да се загрејемо Његовом љубављу којом нас обасипа сваке Литургије, па и сада” – истакао је отац Предраг у својој беседи.

Молитвено учешће у светом евхаристијском сабрању узео је и многобројни верни народ, а лепоти богослужења допринело је појање Појаца Храма Светог Саве.

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени