Врбица у Храму Светог Саве

8. априла 2023.

У суботу, 8. априла, када прослављамо Васкрсење Четверодневног Лазара, у Храму Светог Саве служен је чин свечаног благосиљања врбице.
Многобројни верни народ молитвено је предводио Његово Преосвештенство Епископ марчански г. Сава, викар Патријарха српског, уз саслуживање протојереја-ставрофора Радивоја Панића, протојереја Ивана Штрбачког и Драгана Шовљанског, јереја Бранислава Кличковића и Далибора Стојадиновића, протођакона Младена Ковачевића и Радомира Врућинића и ђакона Николе Костића.
Након крсне литије око Храма Светог Саве, у наставку молитве служено је свечано бденије.
Након бденија верницима се обратио владика Сава речима:
“Драга браћо и сестре, у ове дане празнујемо два празника, прво Васкрсење Четверодневног Лазара, а онда улазак Христа Господа у Јерусалим, у коме ће бити ухапшен и осуђен, а на крају и разапет, да би победио смрт и васкрсао.
Вечерас и сутра празнујемо свечани улазак Христов у Јерусалим, са једне стране улазак којим Господ показује своје смирење, тиме што
као Бог улази у град свога страдања и страшних мука јашући на магарету.
Са друге стране показује нам Своју божанску славу јер видимо мноштво народа великих и многих владара и обичних људи,
богатих и сиромашних, који излазе у сусрет Господу, јер су чули да је васрксао Лазара, излазе да га виде и дотакну.
Показујући да очекују Цара коме певају Осана на висинама, благословен који долази у име Господње.
Осана на висини значи
спаси нас Ти који долазиш са висине. Ту видимо мноштво људи који исповедају Христа као Цара Израиљског и Месију, а са друге стране видимо сабор фарисејски који осуђује Христа и говори Овај није од Бога.”- истакао је Владика у својој беседи.

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени