Божије заповести

28. јун 2021.

Десет старозаветних заповести  

 1. Ја сам Господ Бог твој; немој имати других богова осим Мене.
 2. Не прави себи идола нити каква лика; немој им се клањати нити им служити.
 3. Не узимај узалуд имена Господа Бога свог.
 4. Сећај се дана одмора да га светкујеш; шест дана ради и обави све послове своје, а седми дан је одмор Господу Богу твоме.
 5. Поштуј оца свога и матер своју, да ти добро буде и да дуго поживиш на земљи.
 6. Не убиј.
 7. Не чини прељубе.
 8. Не укради.
 9. Не сведочи лажно на ближњега свога.
 10. Не пожели ништа што је туђе.

Пророк Мојсије је као знак савеза са Богом добио десет Божијих заповести на гори Синај, приликом бекства Јевреја из Египта у Обећану земљу Ханан.

 

Две новозаветне заповести

 1. Љуби Господа Бога свога свим срцем својим и свом душом својом и свим умом својим и свом снагом својом.
 2. Љуби ближњега свога као самога себе.

„Не мислите да сам дошао да укинем Закон или Пророке; нисам дошао да укинем него да испуним“ (Мт. 5, 17). У личности Христа се испуњава сав старозаветни закон (савез), са Изабраним народом Божијим.

Љубити, односно волети Бога свим срцем, свом душом, свим умом и свом снагом својом значи волети Га свим својим бићем. Управо таквом љубављу Бог воли нас и позива нас да на исти начин и ми волимо Њега. Своју љубав према нама Бог потврђује сваког тренутка кроз неописива и неизрецива своја дела. Он то чини стварањем света и човека, као и непрестаном бригом о нама и свој створеној природи. Дакле, жртвујући Сина свога Бог је учинио највише што се могло учинити да би нам показао колико нас воли и колико му је стало до нас.

Када каже „љуби ближњег свога“ Христос нас позива да волимо све људе без обзира да ли су нам они пријатељи или непријатељи, познати или непознати, блиски и сродни или удаљени и страни. Сваки човек је икона Божја те од нашег односа према њему зависи и наш однос према Богу.

Нови завет је савршенији од Старога у поимању љубави и према Богу и према ближњем. То није никакво чудо, јер се у Новом завету и Бог савршеније открио, и савршенијег човека показао и створио. Бог се јавио као Љубав: Отац и Син и Дух Свети. Поставши Богочовек, Син Божији је показао и открио да је и човек створен да буде нешто савршеније од човека – богочовек. А за поимање и стварање тога је неопходна дубља и шира вера и бескрајнија љубав.

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени