Икона Свети Алимпије Столпник

Икона Светог Алимпија Столпника осликава једног од важних светитеља Православне Цркве. Овај дивни светитељ, своју духовну славу стекао је подвизавајући се на стубу, односно камену. Због тог његовог подвига, многе породице у Србији га данас молитвено прослављају. Свети Алимпије Столпник представља једну од бројнијих слава код Православних Срба.

Погледајте иконе Свети Алимпије Столпник из наше понуде и изаберите икону за свој дом.

Икона Светог Алимпија Столпника – живот и значај за православље

Икона Светог Алимпија Столпника приказује једног од најпоштованијих светитеља у Православљу. Овај светитељ и угодник Божији, своју духовну славу стекао је подвизавајући се на стубу. Због тог његовог подвига, многе породице у Србији га молитвено прослављају.

Свети Алимпије Столпник рођен је у Адријанопољу у граду Пафлагонијском. Још док је био у утроби мајке своје, десила су се чуда која су указивала да ће се родити дете које ће бити свето. Наиме, пред само његово рођење његова мајка имала је чудан сан. У сну је видела јагње младо које уместо рогова има две упаљене свеће.

Све ово је указивало да ће се родити дете по Божијем промислу. Тако је и било, млади Алимпије је растао у вери, учио, помагао другима и убрзо постао црквени економ. Због свог понашања и васпитања ускоро је постао ђакон. 

Једног дана, Светом Алимпију јави се жеља за усамљеничким животом. Због те своје жеље он напушта своје родно место и поче себи тражити место где ће се молити и подвизавати. Тако је у пустињи, нашао себи место. Угледавши један стуб, стаде ту и живети.

Бројна су чуда које је чинио Свети Алимпије. Болне је исцељивао, из људи је ђаволе изгонио чак и будућност предсказивао. Пред крај свог живота, због болести ногу он није могао стајати већ је морао лежати али на једну страну. Након његове смрти, над његовим светим моштима, десила су се бројна исцељења.

Датум празновања 09. децембра.

Иконе Свети Алимпије Столпник- понуда и наручивање иконе

Икона Свети Алимпије Столпник оплемениће и духовно обогатити сваки православни дом. Изаберите и купите икону у продавници Храма, или је поручите на једноставан начин, путем интернет продавнице Храма Светог Саве.

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени