Икона Свети апостол Лука

Икона Свети апостол Лука убраја се у најпоштованије светитеље Православне Цркве. Назван је апостолом јер припада кругу седамдесеторице апостола, такође је и јеванђелиста јер је поред Матеја, Марка и Јована написао Свето Јеванђеље. Поред овог дела овај свети апостол написао је и Дела Апостолска. За њега се сматра је је први насликао икону Пресвете Богородице и да је од њега почело иконописање.

Погледајте иконе Свети апостол Лука из наше понуде и изаберите икону за свој дом.

Икона Свети апостол Лука – историја и значај за православље

На икони Свети апостол Лука приказан је један од најпоштованијх светитеља. Свети апостол Лука написао је Јеванђеље по Луки као и Дела Апостолска – два јако битна дела из којих можемо да чујемо много података из првих времена Цркве.

Свети апостол Лука био је Грк, родом из Антиохије. По занимању био је лекар. Поред тога за њега се сматра да је први насликао икону Пресвете Богородице и да се од њега започиње иконописање. Поред те иконе, сматра се да је насликао и икону Господа Исуса Христа и Светих Апостола Петра и Павла.

За њега се каже да је био школован, да је добро изучио грчку филозофију и да је добро владао египатским и грчким језиком. У време када је живео Господ Исус Христос он је из Антиохије дошао у Јерусалим. После Силаска Светог Духа на апостоле, он се вратио у Антиохију где је било пуно хришћана, да шири своју мисионарску проповед.

На путу до Антиохије у Севастији, апостол Лука се задржао, јер су у овом месту почивале свете мошти Светог Јована Крститеља. Када је желео да настави пут даље, желео је да понесе и свете мошти, али то му нису дозволили хришћани, дозволивши му да понесе само десну руку, ком је крстио нашег Спаситеља Господа Исуса Христа.

После проповеди по Антиохији, он свој пут наставља у Рим где је и написао Јеванђеље и Дела Апостолска. Његовим радом руководио је апостол Павле, после чије смрти је отишао из Рима у Египат где је наставио да проповеда Јеванђеље.

У Египту је трпео страшне муке и прогоне. У својој 84. Години, нашао се у сукобу са злобним идолопоклоницима који га и обесише о једну маслину у граду Тиви. На његовом гробу, дешаваше се бројна чудеса. Његове свете мошти биле су премештене у четвртом веку у Цариград.

Датум празновања 31.октобар.

Иконе Свети апостол Лука – понуда и наручивање иконе

Икона Свети апостол Лука оплемениће и духовно обогатити сваки православни дом. Купите икону у нашој продвници, или изаберите и поручите икону на једноставан начин, путем интернет продавнице Храма Светог Саве.

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени