Икона Светог Николе

Икона Светог Николе представља једног од највећих и најпоштованијих светитеља код Срба. Наш народ Светог Николу слави као крсну славу у највећем броју. Сав православни род се сећа и прославља овог светитеља у спомен и част бројних чуда које је овај светитељ чинио. Данас, путници и морепловци њему упућују молитве када крећу на свој пут.

Погледајте нашу понуду, и нека икона Светог Николе оплемени и ваш православни дом.

Икона Светог Николе – историја и значај за православље

Икона Светог Николе је веома поштована, и то зато што представља великог светитеља Православне вере. Свети Никола је рођен у граду Патара у Малој Азији. Потицао је из имућне породице, али је након смрти својих родитеља своје имање разделио другима. Још као дете, могло је да се примети да се разликује од друге деце.

Након завршетка школе, он је одлучио да приступи свештеничком чину, те га је његов стриц рукоположио за свештеника града Мира. Након смрти његовог стрица, који је био архиепископ, на његово место долази Свети Никола и он тада постаје архиепископ Мирликијски. Међутим, настало је велико гоњење Хришћана, и сам Свети Никола завршио је у тамници. Из тамнице је изашао тек након слободе коју је хришћанству дао цар Константин.

Као архиепископ узео је учешћа на првом васељенском сабору који је био 325. године у Никеји. Он је био изразити противник јереси које је предводио Арије, чак из неког веровања каже се да је Свети Никола Арију ударио шамар. Бројна су дела која је чинио овај угодник Божији. Помагао је болеснима, давао сиромашнима, проповедао и учио оне који су били у незнању.

Након његове смрти тело му је почивало у граду Мир, али након Турских освајања Мале Азије,  тело му је премештено у град Бари У Италији. Наиме он се у сну јавио једном свештенику из Барија и рекао да његове мошти пребаци у Бари. Од тог тренутка народ стално долази и моли се, један од таквих примера је наш свети краљ Стефан Дечански који је, помоливши се Светом Николи, повратио вид.

Молитвено се прославља 19. Децембра.

Иконе Свети Никола – понуда и наручивање иконе

Икона Светог Николе оплемениће и духовно обогатити сваки православни дом. Изаберите и поручите икону на једноставан начин, путем интернет продавнице Храма Светог Саве, или нас посетите уживо у продавници Храма.

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени