Господе дођи, спреман сам да дођеш у дом мој и дом душе моје – Недеља 37. по Духовима

18. фебруар 2024.

У недељу 18. фебруара 2024. године служена је света Литургија у заветном спомен-храму Светог Саве на Врачару на којој је началствовао протојереј Ненад Јовановић уз саслужење протојереја Драгана Шовљанског и Предрага Продића као и протођакона Младена Ковачевића.

После прочитаног Еванђеља, верном народу обратио се отац Ненад речима:

“Ова прича о Захеју који је био малог раста, а великог угледа и положаја, није се стидео да се попне на дрво да само види Господа. Заиста, Господ угледавши га каже му да сиђе да би био са њим у дому његовом. А народ који се окупио био, почео је да осуђује јер Захеј није достојан да прими Господа, а ти који га осуђују треба себе да запитају да ли су они достојни да Господ уђе у њихов дом. У овим данима када се приближавају припремне седмице и када чујемо причу о Захеју, знамо да ће ускоро почети пост и зато нам Господ баш у овом тренутку даје Еванђеље које не осуђује и које говори о покајању, јер је покајање саставни део нашега живота. На крају свега овога Господ каже Захеју: “Данас дође спасење дому твојему јер је ово дом Авраамов”, а знамо да је Авраам примо Господа у дом свој. Будимо спремни у сваком тренутку да примимо Господа и да кажемо Господе дођи, спреман сам, кајем се за све што сам чинио, спреман сам да дођеш у дом мој и дом душе моје!” – истакао је отац Ненад у својој беседи.

Молитвено учешће у светом евхаристијском сабрању узео је и многобројни верни народ, а лепоти свете Литургије допринело је појање Појаца и Хора Храма Светог Саве.

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени