Епископ ремезијански Стефан истакао значај мозаика за Храм

23. октобар 2020.

Мозаик у Храму Светог Саве, који је рађен у периоду од 2016. до 2020. године, површине око 15.000 квадратних метара је завршен у рекордном року, а од сутра почиње уређење пода, чиме ће бити комплетирани фини радови у унутар највећег православног храму на Балкану, истакао владика Стефан настојатељ Храма.

Владика Стефан је за Тањуг нагласио да је израда мозаика у овом року јединствени случај у православљу и упоредио га са Аја Софијом, чији је мозаик рађен готово шест векова.

Hram Svetog Save

“Руска академија наука на челу са њиховим главним уметником Мухином завршили су за непуне четири године комплетан мозаик и то је нешто што је било главно искушење.” – рекао је епископ ремезијански Стефан и додао:

“Мозаик је и сада леп, али његову лепоту у потпуности ћемо моћи да сагледамо тек када расвета, која се тренутно уграђује, буде готова.” 

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров заказао је посету Храму 29. октобра, а владика Стефан подсећа да је он цењен у нашем народу и да ће бити радо дочекан гост. Од самог почетка изградње храма руски народ је пружио велику помоћ, а у изради мозаика учествовала је Руска акдемија наука на челу са уметником Николајем Мухином. 

Владика је за крај истакао да ће несумњиво сви посетиоци имати шта да виде у Храму.

Мозаик Храма Светог Саве у бројкама 

Мозаик је тежак више од 320 тона и садржи више од 50 милиона делова, а на њему је радило 300 уметника мозаичара, а укључујући и оне који су га лепили и доносили укупно 600. Мозаик у Храму Светог Саве, невероватне је површине од око 15.000 квадратних метара и израђен је у рекордном року за мање од четири године.

Иницијални пројекат предвиђао је рад од 90 мозаичара, од чега 60 уметника и 30 помоћника током осам година, што значи да је посао обављен дупло брже од предвиђеног. 

Руси су од самог почетка градње Храма имали велику улогу у изградњи Храма, закључно са осликавањем и унутрашњем уређењем Храма. Само руска федерација је финасијски помогла овај пројекат са 30 милиона евра.

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени