Гостовање Хора Храма Светог Саве у Минску

15. новембар 2019.

На позив домаћина, а са благословом Његовог Преосвештенства Епископа ремезијанског Стефана, Хор Храма Светог Саве боравио је од 07. до 11. новембра у Манастиру Свете Јелисавете у Минску у Белорусији.

Хор су предводили духовник Хора, јереј Иван Штрбачки, и диригент др Катарина Станковић. По речима духовника, поред мисије представљања српске духовне и световне музичке традиције, оличене кроз дела наших великих композитира, ово путовање имало је изузетан духовни значај за све чланове. Боравећи у окружењу непрестаног богослужења и истинског послушања, наши певачи имали су прилику да се приближе и делом осете атмосферу аутентичног православног монашког живота, који протиче у знаку служења Богу и ближњим, те да упознају специфичне одлике руске црквене традиције.

На празник Св. Димитрија Хор Храма певао је Литургију у Манастирском храму посвећеном Икони Мајке Божије Владарке (Державне). Истог дана обишао Цркву Свих Светих и Саборну цркву у Минску, посвећену Светој Тројици.

У суботу 9. новембра монахиња Манастира Св. Јелисвете, мати Магдалина упознала је чланове Хора са црквама и манстирским животом и провела певаче кроз Манастирски комплекс.  Истог дана одржан је концерт српске духовне и световне музике у манастирској цркви посвећеној Икони Мајке Божије. Домаћин концерта је била је монахиња Јулијанија Денисова, која је главни диригент манастира и један од цењенијих и много извођених композитора данашњице, у домену православне музике. Монахиња Јулијана је изразила дивљење лепоти српске духовне и световне музике и упутила речи хвале Хору Храма Светог Саве, рекавши да су певачи веома емотивно, са жаром и љубављу интерпретирали српску музику. Поздрављајући све чланове Хора, мати Јулијанија нагласила је да управо овакав квалитет на прави начин представља велелепни Храм Светог Саве.

У недељу 10. новембра Хор Храма одржао је целовечерњи концерт у препуној сали Белоруске државне филхармоније. На програму је била духовна и световна музика српских композитора, као и уметничке обраде српских народних песама. Као солисти наступили су протођакон Младен Ковачевић, Филип Миливојевић, Радивоје Спасојевић и вокални педагог Хора Бојан Булатовић. Концерту је присуствовао и амбасадор Републике Србије у Белорусији, господин Вељко Ковачевић са супругом. Шест стотина душа у публици десетоминутним стајаћим овацијама наградило је молитвено, младалачко, емотивно и темпераментно извођење српске музике.

Гост концерта био је Хор цркве Св. Николе Јапанског из Минска, са диригентом Никтом Булаховим. Здружени хорови извели су ”Херувимску песму” монахиње Јулијаније Денисове и Белоруску народну песму ”Там каља млина”.

На повратку из Белорусије Хор је посетио Саборну цркву Св. Преображења Господњег у Лублину. Домаћин Хору био је Архиепископ лублинско-хелмски господин Авељ, који је испричао историјат Саборне цркве и угостио Хор.

Верујемо и надамо се да је Хор Храма Светог Саве на прави начин представио своју Цркву, своју земљу и наш Храм.

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени