ИЗВЕШТАЈ: Завршени и предвиђени радови у 2019. год. у Спомен-храму Светог Саве на Врачару

17. јануар 2019.

Благодарећи Његовој Светости Патријарху српском г. Иринеју, Светом Архијерејском Синоду Српске Правослвне Цркве,Настојатељу Спомен-храма Светог Саве Епископу ремезијанском и викару Патријарха српског г. Стефану (Шарићу), главном инжењеру извођења радова дипл. инж. г. Николи Обрадовићу, сви члановима “Комисије за изградњу Храма”, доброј вољи државих органа Републике Србије, неизмерној материјалној и финансијској помоћи Руске Федерације, академику Николају Мухину и свим уметницима, украситељима, радницима, и свим приложницима заветног Светосавског Храма на Врачару – радови на завршетку унутрашњег украшавања напредују сјајном темпом.

После постављања мозаичке композиције 2018. год. у подкуполном делу Храма површине 1240 м2 наставило се са истом динамиком извођења радова.

Тако је од половине 2018. године до данашњег дана уграђено преко 1.000 м2 мозаика у олтарском делу. Поред композиције Христа Пантократора – у пречнику руку од 16 м2 – у потпуности је украшена велика и мала конхе.

Подкружни сводови су украшени приказивањем Серафима и Херувима, као и композиција са Светим Архангелом Мхаилом и Пресветом Богородицом. Такође, на луковима подкружних сводова Велика и мале конхи, намонтирани су текстови молитви, што заокружује све предходно описане површине.

Преостале површине које ће се украшавати техником мозаика чине преко 12.000 м2 и план је да се до краја ове године заврши већи део тих површина.

Већ у следећој испоруци мозаика, која се очекује почетком марта месеца 2019. год. предвиђене су композиције на пандатифима и стубовима, звездано небо и орнаментика на подкуполном прстену.

У току је израда конструкције иконостаса као и његово уметничко украшавање каменом.

Комисија коју је одредио Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве, на чијем челу је  Његова Светост Патријарх српског г. Иринеј, редовно се састаје и обилази радове на пројекту завршетка Храма. Тренутно, главни инжењер на извђењу радова у Храму је дипл. инж. г. Никола Обрадовић.

Председник Русије г. Владимир Путин посетио је 17. јануара 2019. године, у пратњи председника Републике Србије г. Александра Вучића, храм Светог Саве на Врачару. Добродошлицу драгом госту из Русије у Заветном храму српског народа пожелео је Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј.У свечаном дочеку учествовали су чланови Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве: Митрополит загребачко-љубљански г. Порфирије, Епископ бачки г. Иринеј и Епископ шумадијски г. Јован; као и Епископ ремезијански г. Стефан, викар Патријарха српског и старешина храма Светог Саве.

Преседник Путин је том приликом уградио три коцкице мозаика у мозаичку композицију “Образ Господњи”.

Назад

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени