Концерт хорова из Белорусије и Америке

18. јун 2019.

У организацији VI Међународног фестивала хорске духовне музике ”Музички едикт” и Храма Светог Саве, у Крипти Храма Светог Саве наступиће Дечји хор манастира свете Јелисавете из Минска у Белорусији и хор ”Men In Blaque” из Калифорније у САД. Концерт ће бити одржан у четвртак 20. јуна 2019. године са почетком у 19 часова.

ДЕЧИЈИ ХОР МАНАСТИРА СВЕТЕ ЈЕЛИСАВЕТЕ, МИНСК, БЕЛОРУСИЈА

Дечији хор манастира Свете Јелисавете је основан 2015. уз благослов архиепископа Адреја Ламенсхонока. Мати Марија Бахвалова је уметнички директор ансамбла и такође њен оснивач. Хор се састоји од музички талентованих дечака и девојака, од 7 до 16 година, углавном деце из парохијске општине. Активно је укључен у манастирско богослужење и такође у културни живот града. Заједно са Олгом Прохоровом, хорским пратиоцем, учешће хора је видно на концертима, фестивалима, духовним манифестацијама организованим од стране Белоруске православне цркве. Репертоар хора се састоји од духовног певања оригиналних и народних песама из различитог периода, жанрова и композитора. Најмлађи хорски певачи редовно певају на богослужењима која се служе у манастиру Свете Елизабете.

МАРИЈА БАКХВАЛОВА, ДИРИГЕНТ ДЕЧИЈЕГ ХОРА МАНАСТИРА СВЕТЕ ЈЕЛИСАВЕТЕ

Мати Марија Бакхвалова је дипломирала на Белоруској духовној музичкој академији и магистрирала на Одсеку за уметност хорског дириговања. Она је оснивач женског камерног хора „Елеги“ у Минску, Белорусија. Освојила је Гран При на Међународном такмичењу црквене музике. Мати Марија је сама себи доделила титулу „најбољи хоровођа“, на основу бројних међународних такмичења.
Марија Бакхвалова је 2011. године основала Дечији омладински хор у катедрали Светог тројства у Торонту, Канада. Пошто су већина чланова били рођени и живели у Канади, главни задатак хора је било проучавање културе и традиције руског хорског певања кроз различите епохе. Под руководством Мати Марије, Хор је учествовао на различитим културним манифестацијама у катедрали Светог тројства и другим православним парохијама.
Од октобра 2015., Мати Марија диригује дечијим хором и ансамблом монахиња у манастиру Свете Елизабете у Минску.

“MEN IN BLAQUE”, КАЛИФОРНИЈА, СЈЕДИЊЕНЕ АМЕРИЧКЕ ДРЖАВЕ

Хор „“Men in Blaque””, формиран је 1997. године на универзитету у Калифорнији, у Ирвину. Хор негује традицију певања хорске музике оригиналним гласовима у раздобљу између 15. и 20. века. Преко 350 композиција се налази на репертоару овог анамбла. Овај ансамбл изводи музику из више области и жанрова. Певачи су различитог профила: специјалисти за рачунаре, играчи, свештеници, студенти музике, биолози, физичари, историчари, научници и пословни људи. Хор “Men in Blaque” се истакао на 20. Међународном хорском фестивалу у Изари у Шпанији, посебно због сећања на 11. септембар 2001. Ансамбл је учествовао у радионици са међународно признатим ансамблима 2005. године на универзитету у Калифорнији, у Ирвину. Хор је учествовао 2006. године на светском такмичењу хорова у Ксиамену у Кини. Освојили су 2 сребрне медаље за извођење и златне дипломе за највише поена у прелиминарном кругу од 240 хорова. На Светском такмичењу хорова (олимпијско такмичење хорова) 2010. године хор је прославио победу са трофејом за прво место, три златне медаље и категоријом победника у Шаоксингу у Кини. Такође су узели учешће на Међународном такмичењу хорова у Јужној Кореји 2013. Године. Хор је освојио трофеј у Братислави, Словачка, јула 2014., а учествовали су и на концертној турнеји у Кејптауну и Јоханесбургу јула 2016. године. На интернационалном музичком такмичњу у Велсу 2017. године, победили су у категорији народне песме и категорији мушки хор, освојили друго место у отвореној категорији и треће место у категорији акапела програма. Имали су успешан наступ августа 2018. године у Пуеблу, Мексико.

ЏОЗЕФ ХУТЗИ, ДИРИГЕНТ ХОРА “MEN IN BLAQUE”

Диригент Џозеф Хутзи је почасни професор музике у школи за уметност „Клер Тревор“. Током свог боравка у Ирвину учествовао је на 29 међународних концертних турнеја, укључујући извођења која су награђивана на Међународном музичком фестивалу у Велсу ( 1979, 1986, 1992, 1997, 2008, 2017); на Међународном такмичењу хорова у Дебрецину у Мађарској (1988, 1994, 2000); у Хагу, Холандија (1979); на Светској олимпијади хорова (2006, 2010) као и у Братислави, Словачка (2014). Хор Универзитета Калифорније из Ирвина је под његовим вођством изводио концерте у катедралама у Јорку, Стерлингу, Вестминстеру, Ковентрију, Ливерпулу, Бостону итд. Такође је одржао и низ концерата у Лондону, Токију, Шангају, Пекингу, Хонг Конгу, Сеулу, Тајвану, Будимпешти, Варшави, Прагу и Бечу.

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени