Лазарева Субота у Светосавској цркви на Врачару

8. април 2023.

На празник Васкрсења Лазаревог, 8. априла 2023. године служена је Света Литургија у Светосавској цркви на Врачару. Светом Литургијом началствовао је протојереј Предраг Продић, а саслуживали су: протојереји-ставрофори Радивоје Панић, и умировљени Стево Влачић и Стојадин Павловић; протојереј Ненад Јовановић и јереј Далибор Стојадиновић; као и ћакон Синиша Дувња и ћакон Владимир Милићевић из Белгије из Епархије западно-европске.

Верном народу у духу прочитаног јеванђелског зачала обратио се пастирским словом прота Стојадин рекавши да се приближавамо последњој недељи Великог поста и да је васкрсење Лазарево један део онога што следи до потпуног тријумфа над смрћу. Управо то нам и говори предстојећи тропар Васкрса: ” Христос васкрсе из мртвих, смрћу смрт уништи, и онима који су у гробовима живот дарова!”

После Свете Литургије служашче свештенство је одслужило парастос блаженопочившем патрујарху Ирунеју на његовом гробу у Крипти Храма Светог Саве, јер је данашњи празник Васкрсења Лазарвог била његова Крсна слава.

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени