Недеља 7. по Духовима

23. јул 2023.

У недељу 23. јула 2023. године у заветном Спомен-храму Светог Саве на Врачару Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије, началствовао је на светом евхаристијском сабрању.

Верном народу обратио се пастирским словом Његова Светост рекавши:

“Управо смо чули одломак који је сам по себи довољно речит као и читаво Еванђеље Христово. Оно је једноставно и разумљиво јер је намењено сваком човеку. Ми када долазимо у цркву имамо на уму: “верујем Господе помози моме неверју”. Показујемо да имамо веру коју гајимо у себи али као људи често падамо. У данашњем Еванђељу видели смо два чуда, два слепа човека и једног који је био демонизован. Тражили су помоћ и исцељење. Да би спасење постало реалност и сваком од нас лично, слободу и љубав Божију може да прихвати свако од нас вером и љубављу. А када Господ пита: “Верујеш ли да ли то могу учинити?”. Господ их пита да ли верују. Онога тренутка кад исповеде дешава се чудо. Исцељење у оригиналном преводу значи бити целовит.” – истакао је Патријарх у својој беседи.

Патријарху Порфирију саслуживали су: Његово Преосвештенство Епископ ремезијански г. Стефан, викар Његове Светости; Протојереј-ставрофор Радивој Панић; протојереји: Драган Шовљански и Иван Штрбачки; као и протођакон Радомир Врућинић, ректор београдске Богословије и ћакон Синиша Дувњак из Епархије источноамеричке.

Молитвено учешће у светом евхаристијском сабрању узео је и многобројни верни народ, а лепоти богослужења допринело је појање Појаца, као и Хора Храма Светог Саве под диригентском палицом др Катарине Станковић.

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени