Патријарх Порфирије богослужио у Храму Светог Саве: Само у смирењу можемо постати истински чланови Цркве

24. јула 2022.

Вера пријатеља, родитеља, свештеника за своју децу, епископа, патријарха за своју цркву, али и вера цркве свих за све, а и за своје свештенике и епископе и патријархе чини да Господ има могућност да буде међу нама и да чини чуда, да исцељује, спасава читав свет. И Он је дошао због спасења света, рекао је Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије у својој беседи, у недељу 24. јула 2022. године.

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије служио је свету архијерејску Литургију у шесту недељу по Духовима, 24. јула 2022. године у заветном спомен-храму Светог Саве на Врачару.

Патријарху Порфирију саслуживао је Његово Преосвештенство Епископ ремезијански г. Стефан, викар Његове Светости, свештенство Архиепископије београдско-карловачке, у молитвеном присуству верног народа Божијег.

У својој архипастирској беседи, Патријарх Порфирије је рекао да свако наше деловање, свака наша реч, помисао, поступак мора бити продукт, израз нашег духовног преображаја, а то значи наше молитве и нашег поста. Свако понижавање људскога достојанства јесте израз нечисте силе, дејство нечисте силе, демонске силе, а Господ каже: Овај род се изгони постом и молитвом. Дакле, ако нам је јака вера, биће и снажан и духовни и телесни пост и молитва и онда ћемо се ми као заједница преображавати.

Његова Светост истакао је да само смирењем можемо постати истински чланови Цркве и да нема најбољег међу нама који може бити појединачан и као што приносимо хлеб и вино да се деси чудо евхаристије, чудо свете Литургије, исто тако приносимо и заједницу своје вере не само за себе, него за читав свет. Вера пријатеља, родитеља, свештеника за своју децу, епископа, патријарха за своју цркву, али и вера цркве свих за све, а и за своје свештенике и епископе и патријархе чини да Господ има могућност да буде међу нама и да чини чуда, да исцељује, спасава читав свет. И Он је дошао због спасења света.

Фото: Лука Стојановић

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени