Патријарх Порфирије на Ђурђевдан служио на Врачару

8. мај 2023.

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије началствовао је на светом евхаристијском сабрању у суботу 6. маја 2023. године, у заветном Спомен-храму Светог Саве на Врачару, на празник Светог великомученика Георгија Победоносца.

Патријарху Порфирију саслуживало је братство Светосавског Храма: протојереји-ставрофори Радивоје Панић и умировљени Стојадин Павловић; протојереји Ненад Јовановић и Драган Шовљански; јереј Бранислав Кличковић; као и протођакони проф. др Драган Радић и проф. Радомир Врућинић.

Прислуживали су чтечеви Владимир и Андреј Јелић и Павле Јовановић.

Молитвено учешће у Светом евхаристијском сабрању узео је верни народ, уз појање хора Храма Светог Саве као и појаца Храма.
Његова Светост обратио се сабраном верном народу беседом:
“Данас славимо Светог великомученика Георгија, угодника Божијег који је живео у тешким временима за Цркву Божији у трећем веку и који је био у царској војсци. У првим вековима Црква је била гоњена и хришћани који су страдали добијали су мученички венац. Свети Георгије је требао да гони хришћане, али је одбио и мученички је пострадао. Логика света је у хоризантали, а ако нема вертикалу она постаје логика која ставара празнину и нема пуноћу. Зато светитељи који су чинили ту логику и свој живот предавали Христу, одричући се и осиромашивши се, они су се обогатили лепотом Духа Светога и зато их је Господ прославио. Циљ им је Царство Божије. И зато су светитељи наши узори. Када предамо себе Господу постајемо широки као свет. Данас се треба молити Светом Георгију за мир, за заједницу, за љубав, за слогу, за спасење и треба да нам Свети Георигије буде узор по крсту и своме опредељењу јер га је Господ учинио својим пријатељем.” – истакао је Патријарх у својој беседи.

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени