Патријарх Порфирије на празник Очева служио у Храму Светог Саве

31. децембар 2023.

У Недељу 30. по Духовима 31. децембра 2023. године, у заветном Спомен-храму Светог Саве на Врачару, на празник Отаца или Очева, празник који се слави прву недељу пред Божић посвећен свим оцима, служена је света Литургија, на којој је началствовао Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије, а саслуживали су Преосвећена Господа епископи ремезијански г. Стефан и топлички г. Петар; протојереји-ставрофори: Радивој Панић и Стојадин Павловић; протојереји: Ђорђе Стојисављевић, шеф Кабинета Патријарха српског, Ненад Јовановић, Драган Шовљански и Иван Штрбачки; јереј Бранислав Кличковић као и протођакони: Младен Ковачевић, Драган Радић и Радомир Врућинић, ђакон Синиша Дувњак и новорукоположени ђакон Жељко Јовановић.

После прочитаног Еванђеља Његова Светост обратио се сабраном верном народу беседом:

“Чули смо уводне стихове из Еванђеља по Матеју где се износи генеологија Господа Исуса Христа и Његово зачеће. Сваки стих је богат и свака реч не захтева никакво образложење, а у исто време човек не зна шта би истакао као важно. У Посланици апостола Павла, чули смо да вера није ствар која се тиче нашега срца, већ обухвата целовитог човека. Вера се тиче читаве личности, а средиште је у унутарњем бићу и таква вера јесте заједница и прожимање између две личности. Вера није магијска формула, него однос који подразумева распеће. Вера као поверење у Бога. Ту се свакодневно дешава превазилажење наших потенцијала. Данас је постало чудно када говоримо о чуду. Када смо у заједници са Богом укорењени у поверењу тада видимо све и све се мења и то постаје чудо. Вера је основ нашега живота. Чим дођемо на свет ми растемо на основу поверења у наше родитеље. Да нема вере ми бисмо били раскинути, претварали бисмо се у агресију, затвореност у себе. А како полазимо у школу учимо и прихватамо знања без потребе да проверавамо шта је истина, а шта не. Са друговима и пријатељицама градимо пријатељства због поверења. Господ на основу поверења исказује веру у нас и ми у Њега и на томе се темељи другаратво. На послу не бисмо могли да функционишемо ако нема поверења. О томе колико је вера важна сведочи нам и данашња еванђељска прича. Најпре Пресвета Богородица је зачела због поверења и прихватила нешто што логика не може да прихвати. Браћо и сестре, вера значи свлачење са себе гордости, егоизма и себичности како би се у нама пројавио онај човек који се зове “Икона Божија”. Вера није деградација, није бекство од реалности, вера је отварање ума, ока и срца нашег. Нека би Господ дао да имамо вере праведног Јосифа и Пресвете Богородице да бисмо дечекали рођење Христово”. – рекао је Патријарх у својој беседи.

По завршетку Литургије Певачко друштво Храма Светог Саве и дечији Хор “Славујчићи” одржали су концерт поводом данашњег паразника Очева у крипти Храма Светог Саве на коме су присуствовали Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије и Преосвећена Господа епископи ремезијански г. Стефан и топлички г. Петар, а у присуству многобројних малишана са својим очевима и мајкама. Након концерта Патријарх је, као Отац свих нас, дрешећи се, благословио децу и поделио им пакетиће.

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени