Патријарх Порфирије служио молебан за светињу брака и породице, слогу и мир у нашем народу

11. септембар 2022.

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије служио је молебан за светињу брака и породице, слогу и мир у нашем народу, на платоу испред спомен-храма Светог Саве на Врачару, у недељу 11. септембра 2022. године.

Молебану су молитвено присуствовали Преосвећена господа Епископи сремски Василије, новограчаничко-средњезападноамерички Лонгин, бачки Иринеј, шумадијски Јован, зворничко-тузлански Фотије, рашко-призренски Теодосије, крушевачки Давид, тимочки Иларион, нишки Арсеније, ваљевски Исихије, ремезијански Стефан, топлички и изабрани шабачки Јеротеј, хвостански и изабрани западноевропски Јустин, мохачки Дамаскин, марчански Сава, умировљени канадски Георгије, изабрани липљански Доситеј.

Молебану је присустовало десетине хиљада људи.

У својој беседи Патријарх Порфирије је рекао да нас је православна вера обликовала кроз векове, од Светога Саве, преко Косовског завета, Светог кнеза Лазара и до наших дана. Обликовало нас је Јеванђеље Христово, реч и заповести Божије, обликовало нас је Христово учење. Јеванђељем смо Христовим градили и изградили свој начин живота и свој систем вредности. Тим системом вредности организујемо свој приватни, породични, друштвени, културни живот. На том систему вредности формиран је наш јавни морал. Тим системом вредности градимо односе међу собом, али и са другима и другачијима. Једном речју градимо и негујемо оно што ми јесмо. Градимо и негујемо свој идентитет.

То је православни хришћански идентитет и јеванђелски систем вредности, а у центру тог система налази се љубав према Богу и љубав према ближњима, али не сентиментална љубав, не површна љубав, него љубав која је одговорност према светињи живота и одговорност према спасењу. Нисмо само биолошка бића позвана у овај свет да имамо свој почетак и онда потпуно бесмислено из њега да ишчезнемо. Створени смо за вечност, а у ту вечност нас води Црква наша, води нас Јеванђеље Христово и јеванђелски систем вредности, нагласио је Првојерарх Српске Православне Цркве.

Да се молимо за читав свет, за све људе, да се молимо да нам Бог да мир, да нам да здраву породицу, да нам да слогу, да нам да јединство јер имамо много искушења и проблема. Зато је потребно да смо једно у вери, једно у добру. Да нам Бог да свима да дођемо у познање истине, да знамо Њега Једнога у Тројици Бога кога славимо, Оца и Сина и Светога Духа сада и увек и у векове векова амин, рекао је Његова Светост.

Фото: Лука Стојановић

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени