Патријарх Порфирије служио у Храму Светог Саве, а потом учествовао у акцији добровољног давања крви

4. фебруар 2024.

У недељу 4. фебруара 2024. године у заветном спомен-храму Светог Саве на Врачару, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије служио је свету архијерејску Литургију, а саслуживали су му преосвећена господа епископи новобрдски Иларион и топлички Петар, протојереји-ставрофори Радивој Панић и Душан Раковић из Стокхолма, протојереји Ђорђе Стојисављевић шеф Кабинета Патријарха српског и Иван Штрбачки, јереји Бранислав Кличковић и Далибор Стојадиновић, као и протођакон Радомир Врућинић и ђакон Синиша Дувњак.

После прочитаног Еванђеља по благослову Његове Светости, обратио се Владика Петар сабраном верном народу беседом:

“Драга браћо и сестре чули смо у Еванђељу како је Господ исцелио слепога у Јерихону. Који је вапио Господу за помоћ како би Господ напослетку рекао: “Вера твоја спасла те је”. Ово је пример делатне вере. Вера није само да ми верујемо у нешто да се догодило. То није вера која је усмерена у прошлост.
То је вера делатна јер је усмерена у будућност. То је вера која утиче на наше делање, на наше даље поступке, како и каже Свети апостол Павле. Она је темељ ономе чему се надамо. И зато се она појављује превасходно као поверење. Поверење да нас Бог чује, да је ту са нама. Поверење да је могуће, да су чуда могућа. Да се може утицати на дејство Божије. Често се питамо и кажемо, ако Бог зна све најбоље, зашто му се молимо за различите потребе, али на овом примеру видимо драга браћо и сестре да је Господ дао велику слободу човеку, да буде Његов саговорник да може да му се обраћа у сваком тренутку свог живота и да може утицати на Божије деловање у овоме свету и зато ми кажемо да је молитва највеће и најјаче оружје, а заборављамо која је снага молитве. Молитва може да учини оно што је за логику немогуће, молитва чини могуће. И зато оваква вера нас ослобађа драга браћо и сестре. Ослобађа нас да искрено волимо. Будући да наша логика и наши себични и егоистички механизми говоре да је волети опасно, волети штетно, јер када волимо онда морамо и да се жртвујемо. Међутим, Господ нас ослобађа и каже, верујете! И ако љубави ради и живот изгубите зарад другога, не бојте се, са Господом, никад нисмо на губитку. Слободно можемо да волимо и кад год се плашимо да волимо. Сада је време да наступи наша вера и да са поверењем деламо као прави истински ученици Господњи. Ми морамо да будемо делатни у нашем животу да не чекамо да нам дође некакав знак са неба, већ као што смо видели у Еванђељу да се многи народ окупио око Господо и да је тај слепи човек имао веру и да је завапио ка Господу и да је добио Божији благослов. А тај исти Христос је међу нама. У овом светом храму и у сваком светом храму у девет сати, Он је ту међу нама. И ми морамо да своју веру и своју слободу искористимо и да похитамо к Њему са пуним поверењем”. – рекао је Владика Петар у својој беседи.

По завршетку Литургије у парохијском дому Храма Светог Саве у оквиру акције добровољног давања крви коју организују Црвени крст Србије и Институт за трансфузију крви, Његова Светост Патријарх Порфирије дао је данас крв и тиме подржао ову акцију, а придружили су се и преосвећена господа епископи новобрдски Иларион и топлички Петар као и братство светосавског Храма и многобројни верни народ.

Лепоти богослужења допринео је Хор Храма Светог Саве, појци теолози, богослови и рипидоносци.

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени