Патријарх се помолио за ђаке на почетку школске године

9. септембар 2023.

У суботу 9. септембра 2023. године у заветном Спомен-храму Светог Саве на Врачару Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије, началствовао је на светом евхаристијском сабрању и призиву Светог Духа поводом почетка нове школске године уз саслужење
викарних епископа ремезијанског г. Стефана и новобрдског г. Илариона, свештеника и ђакона Архиепископије београдско-карловачке.

Верном народу у својој архипастријској беседи обратио се Његова Светост рекавши:
“Драга децо, наставници и учитељи сабрали смо се да се помолимо Богу пред почетак нове школске године. Важно је да се трудимо да изучимо све лекције и задатке које нам се у школи задају, а исто тако је важно да се молимо Богу. Сваки посао треба да започнемо молитвом и да се молимо док тај посао радимо, онда на крјау да заблагодаримо и захвалимо Богу. Поред породице, најважније место за децу су другари. Они треба да вам буду помоћ у свакој препреци при учењу. Поред школа, друго важно место за стицање знања је црква Божија у којој се учимо љубави и живимо у љубави, а знање које није утемљено љубављу, може да се претвори у нешто лоше. Када се учимо да будемо честити, онда ће оно што учимо у школи бити нама на корист. У школи сазнајемо да смо потребни другима. Не постојимо само ми као појединац већ као заједница. А то што чинимо и радимо треба да буде корист и за нас. Нека нам Бог да снаге да отворимо своје срце да бисмо могли да примимо што више љубави и знања и нека нам да радости. Нека нам сваки радни дан почне молитвом, макар то била молитва “Оче наш”.” – истакао је Патријарх у својој беседи.

На крају светог евхаристијског сабрања, Његова Светост је прочитао молепствије у почетку школског рада.

Богослужењу и молитви благодарења су присуствовали директори, професори, наставници, вероучитељи и ђаци београдских основних и средњих школа, заједно са њиховим родитељима, као и професори и студенти београдског Универзитета.

Ђаци београдске Богословије Свети Сава су били рипидоносци и свећоносци. Хор Храма Светог Саве је торжественим појањем и дириговањем др Катарине Станковић улепшао ово литургијско сабрање, као и студенти Православног Богословског факултета – Појци при Храму Светог Саве.

У црквеј сали свтосавског Храма директорима школа и вероучитељима обратио се Његова Светост:

“Служили смо свету Литургију и прочитали смо молитву за почетак школске године. Молитва у којој се молимо да сви без изузетка, учимо да будемо добри људи као што је говорио блаженопочивши патријарх Павле. Добри људи у хришћанском смислу те речи, то значи они који имају еванђелске заповести. Када Бог говори нама о љубави Он нам открива то у љубави. Заповест као унутарњи принцип начела и постојања. Заповест која је медицинског карактера. Заповест која нам октрива на који начин да постојимо. Та заповест је љубав. А када се молимо сваког дана у молитви Оче наш, опет кажемо Господе дај ми то то и то, али опет на крају кажемо нека буде воља Твоја.
Ви радите у просвети и сама та реч нам довољно много. Просвета је веома широка реч, широк појам. Обухвата и знање и етос – рацио и срце, обухвата читавог човека. И ви то знате много боље сви, него што ја то знам, а не ретко и много боље од оних што пишу правила и законе по којима треба да поступате- истакао је Патријарх у свом обраћању.

Напослетку, Патријарх је поделио награде за дугогодишњу службу наставницима веронауке: Митровић Мирославу, Невени Антошин и Невенки Пјевач.

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени