Помен невино пострадалима у Основној Школи “Владислав Рибникар” – слижио Његова Светост Патријарх Порфирије

4. мај 2023.

У четвртак, 4. маја 2023. године, у наставку вечерњег богослужења у присуству многобројног верног народа, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије, служио је помен у Храму Светог Саве на Врачару, поводом невино пострадале деце из Основне Школе “Владислав Рибникар” и њиховог школског чувара Драгана, помоливши се Васкрслом Господу за покој њихових душа.
Патријарху Порфирију саслуживали су Његово Вископреосвештенство Митрополит преспанско-пелагонски г. Петар и Његово Преосвештенство Епископ марчански г. Сава, као и архимандрит Нектарије (Ђурић), главни секретар Светог Архијерејског Синода СПЦ, протојереј-ставрофор Радивоје Панић, као и протођакон др. Драган Радић, а у присуству преосвећене господе: ремезијанског г. Стефана, хвостанског г. Алексеја, новобрдског г. Илариона, јегарског г. Нектарија, липљанског г. Доситеја и топличког г. Петра.

За певницом су појали теолози са Богословског факултета у Београду и матуранти београдске Богословије Свети Сава.

Међу многобројним верницима, који се окупио у болу, били су и неки од родитеља настрадале деце. Његова Светост обратио се речима:

“Саставни део живота сваког ко је дошао у свет је смрт и ако има људи који мисле да их то неће снаћи, међутим живот је скупа, најскупља ствар. У овим данима Христовог Васкрсења имамо једну реалност где су невино пострадали Драган, Ана, Софија, Бојана, Андријана Катарина, Мара, Ема и Андрија. Пострадали су у нашој близини у нашем комшилуку у нашој школи. Пострадали су са нашом децом и од наше деце. Ужасн бол је ранио душу сваког од нас јер се ради о нашој деци, а родитељи постоје управо због деце. Најбоље би било да у овом тренутку молитвено ћутимо и да молимо Господа да се смилује на њих и на нас. За овај трагичан случај ко је одговоран? Сви смо одговорни. Ја први, јер се нисам довољно молио Богу за свој народ. Знам да се празнина не може надоместити, али исто тако знам да наша деца тугују за нама као и ми за њима и знам да сада они гледају у лице Васкрслог Господа.” – истакао је Патријарх у својој беседи.

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени