Посета Епископа амурског и чегдоминског Николаја

29. мај 2019.

На дан Светих равноапостолних Кирила и Методија, учитеља словенских, светом архијерејском Литургијом у крипти Храма Светог Саве началствовао је Његово преосвештенство Епископ амурски и чегдомински господин Николај, уз саслужење Епископа ремезијанског господина Стефана и свештенства Храма Светог Саве. 

Епископ Николај допутовао је у Београд на позив Његове Светости Патријарха српског Иринеја, а са благословом Његове Светости Патријарха московског и целе Русије Кирила. Посета је, по речима преосвештеног Николаја, уприличена у склопу обeлeжавања Дана словенске културе и писмености. Током боравка у Београду епископ Николај се састао са Свјатјешим Патријархом Иринејем, посетио Саборну цркву и Музеј српске православне цркве. Такође, био је гост Епископа ремезијанског Стефана, са којим се упознао још током заједничког школовања у Московској Духовној Академији.

По завршетку Литургије епископ Николај обратио се окупљеном народу пригодном беседом. Изражавајући благодарност на позиву и срдачном пријему, владика је закључио:  ”Допутовавши у Београд уверио сам се да овде живи љубазан, великодушан и гостољубив народ. Приметно је да овде воле госте и да се радују сваком ко долази.” 

У својој беседи, епископ Николај је нагласио значај мисије Свете браће Кирила и Методија. Величина њиховог подвига, по његовим речима, не исцрпљује се тиме што су саставили писмо и формирали нови богослужбени језик за словенске народе, већ управо у одбрани права да се нa том језику моле и прослављају Бога.

У склопу посете Храму Светог Саве одржан је и радни састанак на коме је било речи о моделима успостављањa сарадње Епархије амурске и чегдоминске и Храма Светог Саве на афирмацији православне културе и духовности.  

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени