Првојерарх Српске Цркве служио у Храму Светог Саве

1. октобар 2023.

У недељу 1. октобра 2023. године у заветном Спомен-храму Светог Саве на Врачару Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије, началствовао је на светом евхаристијском сабрању уз саслужење: протојереј-ставрофора Радивоја Панића, протојереја Драгана Шовљанског и Предрага Продића, јереја Бранислава Кличковића и Далибора Стојадиновића, као и протођакона Младена Ковачевића и Радомира Врућинића, ректора београдске Богословије Свети Сава.

Верном народу у својој архипастријској беседи обратио се Његова Светост рекавши:
“Ми често имамо утисак да је довољно то што смо православни хришћани. У тим тренутцима заборављамо познање истине. Наравно да је важно да смо православни хришћани и знамо да је пуноћа откривења Божијег дата у цркви онако како је Господ предао апостолима, а апостоли нама. То што имамо чисту и истинску веру значи да треба да се преточи да сви могу да је чују и да им она пружи утеху. Поред тога није довољно само споља да имамо веру, већ унутар себе. А данашња прича говори управо о томе. Ради се о припадници јелинског, грчког народа, која је у Сирији и не припада изабраном народу. Знамо да су припадници изабраног народа Јевреји и они су сматрали да само њима припада спасење и да је Спаситељ само њихов. У овој причи имамо једну драму односа. Жена Хананејка осећа из дубине душе љубав и поверење и ако не припада изабранима, ал опет прилази и тражи да Господ исцели њену ћерку. А Господ јој каже: “Не бацају се бисери пред свиње и не даје се храна са трпезе господара псима”. Међутим ова жена има дубоку веру и поверење и није прихватила оштре речи које јој је Исус упутио, него одговара Христу:”Да, али и пси једу од мрва што пада са стола господара свога”.
И када је видео жену која не одступа и зато јој Христос каже: “Жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш”.
Нама је данас потребнија истинска и права вера. Онолико колико имамо поверења у Бога, толико ће нам се вратити љубави. Колико имамо унутрашњег мира и вере толико ћемо бити истрајнији, а данас је више него потребно да се молимо за мир, за нашу браћу на Косову и Метохији, да се молимо да им Господ да веру и снагу и да ми будемо увек уз њих молитвом и да сви будемо попут жене Хананејке и да имамо веру, љубав и мир”. – рекао је Патријарх у својој беседи.

На крају светог евхаристијског сабрања, Његова Светост је још једном поручио: “Још једном апелујем да се молимо за мир на Косову и Метохији, а посебно да они који имају силу и моћ и кључеве мира да употребе на најбољи могући начин”.

Богослужењу су присуствовали 57. деце из косовског поморавља, Гњилана: “Куд Јован Којић” – Врбовац, “Етно група Кос”, солисти из Бостана и Доње Будриге, “Куд Радомир Поповић” – Косовска Каменица, и канцеларија за младе Гњилане заједно са кординаторима групе Небојшом Тасевским и Мирјаном Савић. У парохијском дому после службе је Патријарх обедовао са њима, док су деца појала косовске песме.

Хор Храма Светог Саве је торжественим појањем и дириговањем др Катарине Станковић улепшао ово литургијско сабрање, као и студенти Православног Богословског факултета – Појци при Храму Светог Саве.

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени