СВЕЧАНОМ ЛИТУРГИЈОМ У ХРАМУ СВЕТОГ САВЕ ОЗНАЧЕН ПОЧЕТАК САБОРА СПЦ

14. мај 2024.

Светосавска звона на Спомем храму Светог Саве огласила су се у 9 часова у уторак 14. маја 2024 и уз појање васкршњег тропара Његове Светости Патријарха српског г Порфирија и браће Архијереја, означиле почетак заседања Светог Архијерејског Сабора.

Литургијом и свечаним заседањем епископа требало је отпочети данас Сабор у древној српској Лаври Пећкој Патријаршији, али су у понедељак косовске власти на прелазу Мердаре забраниле Патријарху Порфирију и седморици Архијереја да уђу у српску покрајину Косово и Метохију.

После прочитаног јевађељског зачала са благословом Његове Светости присутнима се обратио Његово Преосвештенство Епископ браничевски Г. Игнатије.
На крају Свете Литургије
уследио је призив Светога Духа Свих Архијереја, а потом се Патријарх Порфирије обратио сабраним архијерејима, свештенству, монаштву и верном народу. пригодном беседом.

Затим је почео радни део заседања Седнице Сабора у Крипти Храма Светог Саве, на којој је председавао Патријарх српски г. Порфирије.

Патријарх се на самом почетку свечане седнице обратио архијерејима и истакао најзначајнија дешавања у току протекле године и указао на неке од изазова са којима ће се Сабор бавити у наредним данима.

Такође, у Храму Светог Саве на Врачару током Сабора биће служена и света Архијерејска Литургија уз учешће свих архијереја Српске Цркве поводом обележавања троструког јубилеја посвећеног светом преподобном Оцу Јустину Ћелијском, а то су 130 година од рођења, 45 година од упокојења и 10 година од канонизације, односно уписа у диптихе светих Православне цркве.

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени