Света Литургија у недељу 32. по Духовима – по Богојављењу у Светосавском Храму

22. јануара 2023.

У недељу, 22. јануара 2022. године служена је Света Литургија у Спомен храму Светог Саве на Врачару. Светом Литургијом началствовао је протојереј-ставрофор Стојадин Павловић, а саслуживали су му протојереји: Ненад Јовановић, Драган Шовљански, Предраг Продић, Иван Штрбачки, јереј Далибор Стојадиновић и протођакон Драган Радић.

Верном народу у духу прочитаног јеванђелског зачала обратио се пастирским словом началствујући свештеник Стојадин истакавши значај праве, спасоносне и истинске Светлости која је Христос.

,,Пророк Исаија као и Јован Крститељ најављивао је Светлост коју тама не може да обузме, Светлост дакле, која је Христос који је донео живот вечни али је и просветлио и осветљава све путеве. Осветљава те уске путеве којим човек у овом животу мора да иде, али осветљава и оне најшире путеве који воде у пакао и погибао. Тама је још увек присутна данас и намеће се како у физичком тако и духовном смислу. Сва ова актуелна дешавања као и рат у Украјини говоре нам да тама преовладава овде на земљи… Људи безуспешно покушавају да одагнају ту таму вештачком светлошћу која је нажалост присутна највише у телевизијским студијима. Док је Светлост Христова је присутна у црквама и манастирским келијама а ми као хришћани имамо обезу да носимо са собом Светлост Христову и да је делимо са другима…“ – истакао је отац Стојадин.

Лепоти Свете Литургије допринело је појање мешовитих хорова Храма Светог Саве под диригентском палицом др Катарине Станковић, као и присуство благочестивог народа Божијег који се причестио у великом броју.

Фото: Лука Стојановић

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени