Васкрсни Господе Боже мој! – Јутрење и опело Христово служио Његова Светост са братство светосавског Храма

3. мај 2024.

Његова Светост Патријарх српски  г. Порфирије је у 20 часова началствовао јутрењем Велике Суботе са Статијама (опелом Христовим) у спомен Христовог погребења и Његовог силаска у ад, уз саслужење братства Храма и појање Српског византијског хора Мојсије Петровић.

Статије су богослужбене песме у којима је опевана жалост и патња Пресвете Богородице због распећа и смрти њеног сина Господа Исуса Христа, али које најављују Његово славно васкрсење.

На крају службе, свештеници су понели Јеванђеље, Крст и Плаштаницу, на челу са Патријархом и верним народом кренули у опход око Храма. При уласку у припрату сви су прошли испод Плаштанице,коју су држали свештеници, а потом је Патријарх прочитао са гроба Еванђеље.

Неки типици налажу да се Плаштаница након опхода полаже на Часну трпезу, јер овај богослужбени моменат символизује преношење Спаситељевог тела са плоче помазања у гроб Господњи и из тог разлога типици налажу да се Плаштаница полаже на Часну трпезу која и символизује гроб Господњи. И поред ове напомене, усталила се пракса да се Плаштаница након опхода поново враћа на припремљен гроб који је постављен на средини храма.

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени