ВЕРА ЈЕ ДАР ОД БОГА – Недеља 28. по Духовима

17. децембар 2023.

Његово Преосвештенство Епископ ремезијански г. Стефан, викар Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, у недељу 28. по Духовима 17. децембар 2023. године, у заветном Спомен-храму Светог Саве на Врачару, началствовао је светом Литургијом. Владики Стефану саслуживали су: протојереј-ставрофор Радивој Панић, протојереји: Ненад Јовановић, Драган Шовљански, Предраг Продић и Иван Штрбачки, јереј Бранислав Кличковић као и протођакон Младен Ковачевић, уз прислуживање чтечева Милоша Шарића и Милоша Стаменковића. Молитвено учешће у светом евхаристијском сабрању узео је и многобројни верни народ причестивши се, а лепоти богослужења допринело је појање Појаца и Хора Храма Светог Саве.

Са благословом Владике Стефана верном народу после прочитаног Еванђеља обратио се отац Предраг на тему данашњег Еванђеља када је Хрустос учинио чудо исцеливши десет губавих људи, рекавши:

” Вера је дар од Бога. Али не исто што и здравље, и не даје се на исти начин као што се дају световне услуге. Христос је илустровао како већина људи одговара на Господњи позив. Здравље је најдрагоцјеније што човек може добити од Бога. И ученици су видели шта је од тога произашло. Видели су како се клања и хвали Бога само један од десеторице очишћених, који је заједно са очишћењем прихватио веру. Вера се рађа из међусобног давања. Бог се даје човеку, а човек Богу, као овај пример излеченог странца” те је даље цитирао апостола Павла који је рекао о себи:

“…Научио сам да будем задовољан оним што имам. Знам да живим у сиромаштву, знам како да живим у изобиљу; Научио сам у свему и у свему, да будем задовољан и да трпим глад, да будем и у изобиљу и у недостатку. Све могу у Исусу Христу који ме јача.” Фил 4:11-13. Апостол је водио скроман, једноставан живот, али је јасно да је био задовољан и срећан. Мало је поседовао, али је ово мало прихватио са великом захвалношћу”, истакао је отац Предраг у својој беседи.

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени