ВИДОВДАНЕ МОЈ ОЧИЊИ ВИДЕ, ТОБОМ ВИДИМ ШТО ДРУГИ НЕ ВИДЕ -Слава Крипте Спомен-храма Светог Саве-

28. јун 2023.

У среду 28. јуна 2023. год када наша света Црква слави Видовдан, један од најважнијих националних празника Срба, дан када се сећамо Светог Великомученика Кнеза Лазара косовског и оних који су се заједно са њим борили на Косову 1389. год. против Турака, као и свих других мученика и новомученика који су своје животе положили у одбрани отаџбине Србије, у крипти Храма Светог Саве на Врачару, светом Литургијом началствовао је протојереј-ставрофор Стојадин Павловић, а саслуживали су: протојереји, Драган Шовљански, Предраг Продић и Иван Штрбачки, јереји Бранислав Кличковић и Далибор Стојадиновић; као и протођакони: Младен Ковачевић, проф. др Драган Радић и проф. др Јован Аничић из Епархије источноамеричке.

“Верном народу обратио се пастирским словом протојереј-ставрофор Стојадин Павловић:

“Данас прослављамо Светог Великомученика Кнеза Лазара косовског Угодника божијег. Свету литургију смо одслужили у крипти која је њему посвећена, а композиција која се налази у западном делу храма, представља Богомсабрани сабор Светог Саве и Светог Кнеза Лазара. Они су својим духом присутни у овој заједници на литургији. Матица са Косова поља овде је са нама, са својим свештенослужитељима који су учествовали у изградњи храма заједно са Карађорђевићима.
Данас у Грачаници, место једне од највеће српске светиње, Патријарх служи свету литургију молећи се Кнезу Лазару за сав српски род. Нека Господ благослови ово сабрање и нека чује наше молитве јер нећемо одустати од слављења Бога, поготово на данашњи дан. Нека ова заједница као и све заједнице остану да живе.” – истакао је отац Стојадин у својој беседи.

Светој Литургији су присуствовали и ЊКВ Принц Филип и Принцеза Даница Карађорђевић.

Молитвено учешће у светом евхаристијском сабрању узео је и многобројни верни народ, а лепоти богослужења допринело је појање Појаца, као и Хора Храма Светог Саве под диригентском палицом др Катарине Станковић.

“Видовдане мој очињи виде
Тобом видим што други не виде
Видим Лаза честитога кнеза
Бесмртнога косовског витеза
И са њиме јато мученика
Из крви им изникли божури
Из костију знак часнога крста
Своје Небо носе на три прста.
Вјера им је основа прегнућа
А зеница Пресвета Тројица
Сви одоше у бој на Косово
За пресвето Име Исусово!
Видовдане мој очињи виде
Тобом видим што слепци не виде
Видим Лаза небом обасјана
И у њему зору новог дана
У васкрслом Христу запретана
Потврђеног Завјетом Косова
Јединога пута Србинова.

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије, 1989.

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени