Владика Стефан Шарић позвао вернике на концерт Московског Синодалног Хора

24. октобар 2021.

Владика Стефан Шарић је у недељу на светој литургији у Храму Светог Саве подсетио окупљене на значај присуства богослужењу у храму божијем. Настојатељ Храма Светог Саве, осврнуо се на важност доласка у храм божији и заједнице унутар њега, те подсетио окупљене да се међусобно воле као браћа и сестре. 

“Важно је да долазимо у храм божији и не само да долазимо на службу већ и на све оно што црква благосиља.” истакао је епископ ремезијански Стефан

Управо је такав догађај и долазак Московског синодалног хора, једног од настаријих хорских колектива у Русији. Владика је нагласио величину овог хорског састава рекавши да је достојан светиње као што је Храм Светог Саве и позвао је све присутне да дођу у што већем броју на концерт Московског синодалног хора, у четвртак 28. октобра 2021. године са почетком у 18 часова. 

“Московски духовни синодални хор долази овде у част пријатељства и љубави према српскоме народу, зато вас позивам да дођемо у што већем броју и дочекамо један од најбољих духовних хорова православне цркве.” замолио је владика присутне вернике.

Концерту могу присуствовати сви заинтересовани грађани и уживати у изведбама најлепших дела духовне и класичне музике, и руским народним песмама. 

московски кремљ

Московски синодални хор у Београду у част руско-српског пријатељства

Храм Светог Саве је уживао подршку Руске православне цркве још и пре почетка његове градње, онда када су пристигли први пројекти на расписан први конкурс за изградњу, током 1906. године и прослеђени у Петроград на оцену Комисији, коју је именовала Императорска академија уметности у Петрограду.

И данас, када су за само четири године, у периоду од 2016. до 2020. завршени финални радови на мозаику у храму Светог Саве, то је било омогућено захваљујући несебичној Руској помоћи. На мозаику је радила Руска академија наука на челу са уметником Николајем Мухином, као и преко три стотине мајстора-уметника.

У четвртак ће Београђани имати прилику да уживају у изведби духовне музике једног од најстаријих професионалних хорова у Русији. Руски синодални хор основан је 1721. године у Москви, а првобитни састав чинио је Патријаршијски хор црквењака из 16. века.

Друштвено-политичке околности допринеле су томе да 1918. године храмови у Кремљу буду затворени и хор је престао да постоји, да би коначно био обновљен 2009. године. на челу са диригентом Алексејем Пузаковом, након чега задржава статус једно од најцењенијих православних хорова на свету. 

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени