Медаљони

Медаљони су уметнички обликовани предмети овалног облика израђени од племенитих метала који служе за обележавање јединствених животних тренутака, вредних одавања признања кроз оригинални поклон. Могу се носити као привезак на ланчићу, или чувати на посебном месту.

Погледајте нашу понуду медаљона и одаберите најдрагоценији медаљон за вас.

Медаљон – накит посебног значаја и симболике

Још у раној Цркви краљица Теоделинда је добила двa медаљона од св. Григорија Великог са уграђеним делом Часног Крста који је њен син носио око врата. У налазишту из IV века је пронађен у римским катакомбама предмет облика медаљона.

У Византији су се медаљони вероватно користили са истом функцијом као и на Западу, где онај који га носи показује своју посвећеност Богу. Медаљонима су приписиване и чудотворне моћи, попут заштите од зла, као и пружања среће и благостања. 

Такође, симболишу и отворена врата, отворене путеве, судбину коју треба да остваримо, а симболишу и вечну љубав. Медаљон се назива још и рељефни портрет.

Какви медаљони могу бити?

Њихова овална или кружна форма је идеална када је укомпонована са било којим накитом, како због симболике тако и због везе са прошлошћу. Визуелно, медаљон се савршено уклапа и као уметнички додатак у раскошни црквени накит за свештентство високог ранга. 

Златни и сребрни медаљони су постали део накита верника, али и свих оних који желе престижан и драгоцен комад накита, који може бити украшен иконицама, и коме може бити додат ланчић и друге декорације. Одишу духом старине и вредности, а рељефна слика је стављена у мали ковани или изрезбарени рам, доприноси њиховој архаичности и истанчаности стила.

Као неносив накит медаљони имају украсну улогу која уноси комеморативну вредност у збирци породичног материјалног наслеђа. Израђују се од сваког материјала који је погодан за уметничко резбарење, а нове технологије чине поступак применљивим на било који метал и његове легуре. 

Медаљони – продаја и цена 

Олпемените своју колекцију медаљоном из Храма Светог Саве, или одаберите овај драгоцени дар за посебан тренутак вама важних људи. Поручите га у нашој онлајн продавници, или нас посетите у продавници Храма, где куповину можете обавити уживо.

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени