Икона Свети Сава Први Архиепископ Српски

Икона Свети Сава Први Архиепископ Српски  представља једног од најпоштованијих светитеља у Православној Цркви. Овај Свети отац сматра се једном од најзначајнијих личности српске историје. Величина и светост српског рода, одражава се у личности Светог Саве. Он је духовни и интелектуални творац српске државе и његово име вековима чува и пази српски народ од свих мука и недаћа.

Погледајте иконе Свети Сава Први Архиепископ Српски из наше понуде и изаберите икону за свој дом.

Икона Свети Сава Први Архиепископ Српски – историја и значај за православље

Икона Свети Сава Први Архиепископ Српски представља можда и најпоштованију личност у Српској Православној Цркви. Колики значај има Свети Сава за српски народ, говори чињеница да се и након толико векова, његово име још више поштује и слави. Свети Сава је Први Српски Архиепископ јер је нашу цркву подигао на ранг архиепископије.

Растко Немањић, монашко име Сава, био је најмлађи син Великог жупана Стефана Немање. Са напуњених 15 година отац му поверава хумску област, да управља њоме. Међутим, световна власт није било нешто што је њега занимало. Због тога он бежи на Свету Гору, у потрази за оним што је желело његово срце и његова душа.

Након монашења, пар година је провео у манастиру Ватопед, где се могао упознати са највећим и најбитнијим богословским делима. Након повлачења са трона, његовог оца Стефана Немање, он му шаље писмо где га позива да му се придружи на Светој Гори, што је Стефан Немања и прихватио. Замонашио се и добио име Симеон.

Свети Сава и Симеон, даривали су бројне манастире по Атосу, па су тако, дошли на идеју да обнове манастир који ће бити српски. Вођени том идејом они обнављају манастир Хиландар и богато га даривају.

Након очеве смрти, заједно са његовим моштима креће пут Србије. У Студеници саставља Студенички типик, а затим пише житије и службу своме оцу Светом Симеону. Док је боравио у Србији, поред монашког и књижевног дела, бавио се и дипломатијом. Мирио је браћу, а често дипломатским путевима избегавао потенцијалне сукобе који су претили младој српској држави.

Значај Светог Саве огледа се и у његовим путовањима по Светој Земљи. Са овог путовања вратио се као архиепископ, уздигнувши српску цркву на ранг архиепископије. Након што се вратио у Србију, почео је да се бави административним пословима, где је организовао епархије, рукополагао свештенике и где је организовао богослужбени живот.

Свети Сава показао се као плодни писац, написавши типике, почев од Хиландарског и Карејског па до Студеничког као и његов номоканон односно Крмчија. Поред тога написао је житије и службу свом оцу.

По повратку са другог путовања у Свету Земљу, у Трнову,  Свети Сава је скончао овоземаљски живот. Овај дивни светитељ био је монах, књижевник, ктитор био је законодавац али и вешти дипломата. Све ово нам говори колики је значај имао за наш народ. Због Њега, ми се данас називамо децом Светог Саве, и дан његовог празновања представља школску славу али и славу свих Срба ма где се они налазили.

Датум празновања 27.јануар.

Иконе Свети Сава Први Архиепископ Српски – понуда и наручивање иконе

Икона Свети Сава Први Архиепископ Српски оплемениће и духовно обогатити сваки православни дом. Изаберите и поручите икону на једноставан начин, путем интернет продавнице Храма Светог Саве или је купите у продавници Храма.

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени