Икона Светог Јована

Икона Светог Јована представља једног од највећих и најпоштованијих светитеља. Свети Јован, крстио је Господа Исуса Христа на реци  Јордану и због тога се назива Крститељем. Поред тога он је најављивао Христов долазак и због тога има име Претеча Божији. Живео је у пустињи, једноставно и аскетски, хранио се биљем и дивљим медом, а имао је хаљину од камиље длаке.

Погледајте иконе Свети Јован из наше понуде и изаберите икону за свој дом.

Икона Светог Јована – историја и значај за православље

Свети Јован представља личност која поред Исуса Христа, заузима посебно место у  Православљу.  Назива се Пророком, Претечом и Крститељем јер је пророковао, наговештавао и најављивао и крстио нашег Спаситеља Господа Исуса Христа. Он је на реци Јордану крстио Исуса Христа рекавши да он треба њега да крсти.

Свети Јован, син је благочестивих родитеља првосвештеника Захарије и Јелисавете. Њеогови родитељи дуго нису имали децу,  и када им се родио син завладала је велика радост у дому Захаријином. Када је детету требало дати име, десило се чудо. Наиме, његов отац Захарија до тада није могао говорити, али се чудом Божијим њему вратио глас и он је дао детету име Јован.

Свој живот посветио је посту и молитви. Живео је у пустињи где се хранио разним биљкама и дивљим медом. Колико се аскетски подвизавао говори нам и та чињеница да је имао хаљину од камиље длаке.

Прогањан од стране цара Ирода, био је бачен у тамницу а касније и погубљен одсецањем главе.  Свети апостол Лука желео је његове свете мошти да пренесе из Севатије у Храм у Антиохију али није добио пристанак, па је пренео само руку Светог Јована. Рука је касније пренета у Цариград али се под најездом Турака губи сваки траг.

Молитвено се прославља 20. јануара.

Иконе Свети Јован – понуда и наручивање иконе

Икона Светог Јована оплемениће и духовно обогатити сваки православни дом. Изаберите и поручите икону на једноставан начин, путем интернет продавнице Храма Светог Саве, а можете је купити и уживо у продавници Храма.

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени