Архијерејском Литургијом, у Храму Светог Саве, обележен празник Спаљивања моштију Светог Саве на Врачару

10. мај 2022.


На празник Спаљивања моштију Светог Саве на Врачару, 10. маја 2022. године, у Храму Светог Саве на Врачару, са благословом Његове Светости Патријарха српског Г. Порфирија, служена је Света Архијерејска Литургија.

Свету Архијерејску Литургију служили су викари Његове Светости Патријарха Српског, Преосвећена господа епископи: топлички Јеротеј, хвостански Јустин и марчански Сава, а саслуживало је свештенство Архиепископије београдско-карловачке и гостујући професори из Богословија: Светог Петра Дабробосанског у Фочи, Светог Кирила и Методија у Нишу и Светог Јована Златоустог у Крагујевцу.

У празничној беседи Епископ Јеротеј истакао је значај празника, додајући да молитвено обележавамо дан спаљивања моштију Светог Саве Српског. Разлог спаљивања моштију био је устанак који су подигли банатски Срби против турске власти. Лик српског великана ношен је на заставама. Као казну за ову буну у крви угашеној, Синан-паша је наредио да се мошти највећег српског светитеља донесу из манастира Милешеве и спале.

Преосвећени Епископ је говорећи како су Турци спалили мошти Светог Саве на Врачару истакао да се тим догађајем показало кроз историју ко је прави победник, јер недавно после тога, након само сто година, Срби су подигли нови устанак када смо се коначно ослободили турског ропства. Истакао је да требамо бити свесни слободе коју имамо, захваљујући трпљењу и стрпљењу наших предака који су имали дубоку веру у Господа нашег Исуса Христа, да је оно што прво треба да стекнемо јесте духовна слобода, јер ако стекенмо духовну слободу, онда и ако паднемо у ропство опет ћемо бити слободни.

На крају свете Литургије освештани су славски дарови и преломљен славски колач, а уприличен је и свечани ручак у парохијском дому Храма Светог Саве.
Лепоти Свете Литургије допринело је појање мешовитих хорова Храма Светог Саве под диригентском палицом др Катарине Станковић.

Фото: Лука Стојановић

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени