Недеља 6. по Духовима

16. јул 2023.

У недељу 16. јула 2023. године, у заветном Спомен-храму Светог Саве на Врачару, светом Литургијом началствовао је Његово Преосвештенство Епископ ремезијански г. Стефан, викар Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија.

Владики Стефану саслуживали су: Протојереји-ставрофори: Милан Крстић из Мајамија из цркве Светог Симеона и Радивоје Панић, протојереј Драган Шовљански као и протођакон Младен Ковачевић.

Молитвено учешће у Светом евхаристијском сабрању узео је и многобројни верни народ, уз појање Појаца Храма Светог Саве.

Са благословом Владике Стефана, отац Драган после прочитаног еванђелског зачала обратио се верном народу речима:
“Данашње Еванђеље говори о исцељењима болесника, слепих, глувих, немих, а карактеристично је да Господ тражи, не плату, не храну, не сребро већ веру. Некада видимо да они искажу речима, а некад делима. Видимо да не морамо увек говорити верујем, верујем, верујем. Већ делима да покажемо. Господ у Еванђељу каже: “опраштају ти се греси”. Тиме Господ показује шта је то узрок свих наших болести – то су греси. А фарисеји нису више центар света и покушавају да нађу грешку код Господа да би га ухапсили и зато кажу: “ко овде има право да опрашта грехе осим Бога”. И опет Господ говори зашто зло помишљате у срцима. Шта је лакше рећи?: “опраштају ти се греси или устани и ходи”. за Господа је и једно и друго лако. Никада нисмо видели да ово може човек да учини. Такође, данас Света Црква прославља све Свете и мученике који су прослављали Господа и који су бранили Христову веру од јереси. И та вера се дарује и нама људима кроз све векове. У данашње време имамо много лажних учитеља и оних којих кваре веру. Али оно што можемо да би се назвали следбеницима Христовим, а то је да имамо вере. Помолимо се да наша вера буде звезда водиља.” – рекао је отац Драган у својој беседи.

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени