Икона Свети Стефан Деспот Српски

Икона Свети Стефан Деспот Српски приказује великог српског владара сина кнеза Лазара. Дошао на престо још као малолетан, након погибије његовог оца на Косову 1389. године. Један од најобразованијих српских владара. За време његове владавине престоница Србије премештена из Крушевца у Београд. Једна од његових најлепших задужбина свакако је манастир Манасија.

Погледајте иконе Свети Стефан Деспот Српски из наше понуде и изаберите икону за свој дом.

Икона Свети Стефан Деспот Српски – историја и значај за православље

Икона Свети Стефан Деспот Српски приказује јединог наследника Светог кнеза Лазара. Рођен је у Крушевцу на Лазаревом двору. Након косовске битке 1389. године, власт преузима кнегиња Милица све док Стефан није напунио 16 година, тада се он повлачи у манастир, а власт предаје сину. Стефан је у почетку носио титулу кнеза све до 1402. године, када је у Цариграду након повратка из битке код Ангоре, добио титулу деспота. Иначе у Византији титула деспота била је одмах испод царске титуле.

Преместио је своју престоницу из Крушевца у Београд. Био је веома образован владар и добар ратник. Члан европског витешког реда, а након оснивања витешког Реда Змаја од стране Жигмунда Луксембуршког постављен је за првог међу једнакима. 

Водио многе ратове и као турски вазал и као српски деспот за одбрану свога трона. Пошто није имао деце, још за живота одредио је свога сестрића Ђурађа Бранковића за свог наследника. Свети Деспот Стефан преминуо је изненада од можданог удара, у лову,  1427. године у селу Марковац код Младеновца.

Деспот Стефан Лазаревић био је један од најобразованијих српских владара, говорио је грчки, латински, читао је и писао на старословенском језику. Написао доста књижевних дела, свакако једно од најпознатијих је и песма “Слово љубве” као једно од најлепших песничких дела средњевековне књижевности.

Мошти Светог Стефана почивају у манастиру Копорину у епархији браничевској.

Празнује се 01. августа.

Икона Свети Стефан Деспот Српски – понуда и наручивање иконе

Икона Свети Стефан Деспот Српски оплемениће сваки православни дом. Изаберите и поручите икону на једноставан начин, путем интернет продавнице Храма Светог Саве.

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени