Икона Мала Госпојина

Икона Мала Госпојина приказује један од најрадоснијих догађаја у историји хришћанства – рођење пресвете Богородице. На икони је приказана Богородичина мајка Ана како лежи на постељи. Близу ње се налази и Богородица и супруг Јоаким, а окружују их и други рођаци.

Погледајте иконе Мала Госпојина из наше понуде и изаберите икону за свој православни дом.

Понуда је у припреми. У међувремену, погледајте производе које имамо на стању.

Икона Мала Госпојина – историја и значај за православље

Икона Мала Госпојина приказује рођење пресвете Богородице. Њено рођење је било чудесно будући да су њени родитељи свети праведни Јоаким и Ана били већ у дубокој старости.

По оцу Јоакиму, Богородица је водила порекло из царског дома Давидовог, а по мајци Ани је водила порекло из свештеничке породице.  Њени родитељи нису имали деце и иако праведни, од народа су сматрани за грешнике јер се тада сматрало да су супружници који немају деце кажњени од Бога због неких својих великих грехова.

Свети праведни Јоаким и Ана су доста пропатили због тога што нису имали деце. Често су се молили и постили како би од Бога измолили потомство. На послетку, Бог је услишио њихове молитве и решио да их обрадује у старости као што је некада обрадовао прародитеље Аврама и Сару.

Једнога дана док се молила у воћњаку под ловоровим дрветом, Ани се јави анђео Господњи који јој објави да је Господ чуо њихов вапај, да ће им услишити молитву и подарити потомство. Света праведна богородитељка Ана се тада заветовала да ће дете, било мушко или женско посветити Богу.

Када је дошло време за то, света праведна Ана роди ћерку и даде јој име Марија што значи висока или господарећа. Завет дат Богу свети праведни Богородитељли Јоаким и Ана су испунили и када је Богородица напунила три године однели су је у Јерусалим у храм и посветили је Богу.

Мала Госпојина празнује се 21. 09.

Иконе Мала Госпојина – понуда и наручивање иконе

Икона Мала Госпојина је детаљ који ће оплеменити сваки православни дом. Можете је поручити на нашем сајту, брзо и једноставно, а добродошли сте и у продавницу Храма Светог Саве, где куповину можете обавити уживо.

Пратите Храм Светог Саве на друштвеним мрежама

Мени